Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Верници данас славе СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА: Био је кнез најмоћније српске кнежевине почетком 11. века

Српска православна црква данас прославља светог Јована Владимира

1654262633_JovanVladimirSlika.jpg
Фото: wикипедиа
Oglas

Јован Владимир је српски владар. Био је кнез Дукље, најмоћније српске кнежевине тог доба, сматра се од 1000. до 1016. године.

Владао је током рата између Византије и Самуиловог царства. Сматра се да је био велике побожности, праведности и мирољубивости.

Током ране младости неко време је провео код војсковође који га је учио ратној вештини, али у себи спајао витештво и побожност коју је осећао. Изучавао је Библију и био веома милосрдан према сиромашнима. За време владавине имао је много борба са јеретицима и богумилима, царем Самуилом и царем Василијем. Самуило га преваром заробио и бацио у тамницу. Према веровању током тамновања јавио му се Божији анђео и предсказао му да ће ускоро бити ослобођен тамновања, али да ће и умрети мученичком смрћу.

Прочитајте још: Четири питања могу да открију да ли сте слаба или јака особа

Убијен је испред цркве у Преспи,  где је и сахрањен. Његова жена Косара је пренела његове мошти у манастир Пречиста Крајинска, близу његовог двора на југоистоку Дукље. Од 1381. године мошти су чуване у манастиру Светог Јована Владимира код Елбасана, а од око 1995. године у православној саборној цркви у Тирани.

Владимиров крст сматра се једном од хришћанских реликвија, а верује се да га је држао у рукама за време погубљења.

На иконама се Свети Јован Владимир обично представља као краљ у владарском делу са круном на глави, крстом у десној руци, а својом одрубљеном главом у левој.

Свети Јован Владимир заштитник је гада Бара.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas