· · Коментари: 0

Зашто лифтови увек имају ОГЛЕДАЛА? Постоји 5 битних разлога!

Готово у сваком лифту постоје огледала, мада се ретко ко запитао чему она заправо служе. Одговор је једноставан.

1643370628_the-girl-in-the-elevator-gc0cac65e3_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Сврха је функционална, у почетку је била само механичка, а потом и психолошка.

1. Илузија брзине

Како су стамбене и пословне зграде постајале све више и више, па је пењање уз степенице постајало све напорније, тако је уградња лифтова постала императив. Међутим, упркос овом напретку, људи су избегавали да се возе лифтом, што из страха, а делимично и што зато су им се чинило да иде превише споро. Многи су се жалили, а испоставило се да би "убрзање" којом се лифт креће горе-доле много коштало, па су произвођачи смислили генијалан трик - да ставе у њега огледало. Путници су сада имали другу занимацију, па нису обраћали пажњу на време проведено у вожњи. Чак су и пријављивали да се заиста крећу брже, иако се дизајн и брзина уопште нису променили.

Прочитајте још: НЕ ПОДНОСИТЕ мљацкање, сркање, гласно жвакање? Можда имате ОВУ БОЛЕСТ, а да ни не знате

2. Клаустрофобија

Клаустрофобија у лифту је веома чест проблем. Мали простор, недостатак ваздуха, немогућност разумевања како ово "сокоћало" функционише, страх од висине и друге фобије узнемиравали су људе и изазивали анксиозност. Присуство огледала у лифту помаже да се реше ови проблеми: смањује се анксиозност и ствара осећај већег простора. Осим тога, путник у лифту на подсвесном нивоу нема осећај да је сам, као у замци, јер види свој одраз у огледалу.

3. Безбедност

Огледало ствара осећај сигурности када се особе које се међусобно не познају возе у кабини. Омогућава вам да неприметно прате покрете других. Психолози тврде да присуство огледала позитивно утиче на путнике и доприноси поштовању општеприхваћених норми понашања. Испоставило се да су случајеви вандализма веома ретки у лифтовима са огледалима. Када се човек види у одразу, почиње да се понаша "пристојно", чак и кад је сасвим сам у кабини. Дакле, огледало у лифту није само ствар дизајна, већ нека врста мере психолошког утицаја на путника.

4. Досада

Није реткост да се особа која се взи лофтом досађује, а огледало је ту на "прекрати" време. Боље је гледати у свој одраз него у празан зид или у под. Па тако већина често досаду "убија" тако што се фотографише у лифту, што можете да приметите по друштвеним мрежема. ретко која особа нема селфи из лифта...

5. Помоћ особама са инвалидитетом

Огледало помаже особи у инвалидским колицима да се попне лифтом без потребе да се окреће у њему. Димензије лифта не дозвољавају вам увек да се окрећете у њему у инвалидским колицима, у овом случају огледало помаже, гледајући у одраз, можете безбедно да улазите и излазите из кабине уназад без окретања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.