Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се за ЖУТУ БОЈУ косе каже да је ПЛАВА? Иза ове НЕДОУМИЦЕ стоји занимљива историјиска прича

Сигурно сте се бар једном запитали шта стоји иза ове нелогичности

1669118686_foto-shutterstock-plava-kosa.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Прво и основно треба да знате да су се свест о бојама као и њихово именовање мењали кроз историју. Неке нијансе које су данас уобичајне у прошлости нису постојале или, ако и јесу, није постојала посебна реч за њих.

У томе управо лежи и одговор на питање - зашто се и данас за жуту боју каже да је - плава.

У нашем језику је нијансирање боја у прошлости било јако “грубо” па су се оне суштински делиле на тамне или светле, загасите или сјајне. Тако је у старословенском језику реч “плав” описивала све што припада светлијем спектру боја. Дакле, и бледо/светло, али и оно што данас зовемо златним/жутим. Све је то било плаво, па се отуд и човек светле косе звао “плавим”.

Супротно, за оно што данас зовемо “плавим” користили су се придеви “сињи” или “модар”.

Трагови овога задржали су се у народним песмама у којима и данас можете прочитати описе попут “сињег мора”, “модрог неба” или, обрнуто, како се “житна поља у даљини плаве”…

Временом је дошло до делимичне замене - сиње/модро постало је плаво, а реч “жуто” ушла је у употребу иако се првобитно значење речи “плав” није изгубило. Тако је све до данас остао дублет.

Српски језик није једини у којој је опстала ова “нелогичност”. У пољском се за особу светле пути/жуте косе такође користе изрази и “żółтy” (“жуто”) али и “пłоwy” (“плаво”). Португалци за жену светложуте косе кажу “лоира” (“плава”) док Шпанце мучи другачији “проблем” - код њих се за плавушу каже “рубио” што би у буквалном преводу данас значило “црвена”.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas