Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због чега имамо утисак да смо лепши у огледалу него на СЛИКАМА? Стручњаци откривају разлог овог феномена

Многи имају утисак да су много лепши у огледалу него када се усликају камером, али стручњаци дају наулно објашњење

1651688550_caroline-veronez-bbjmFMdWYfw-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Колико вам се само десило пута, да се спремате три сата за неки излазак, погледате се у огледало, све изгледа савршено, а онда слике буду апсолутна катастрофа. Или чак и да најбоље изгледате на неким фотографијама, приметићете да изгледате драстично другачије него уживо.

Амерички психолог пољског порекла, добитник награде Америчке психолошке организације за изузетан научни допринос психологији, Роберт Зајонтс, разним је експериментима доказао да људи реагују позитивно и верују само у оно што им је највише познато.

Када особа погледа своју фотографију, нехотице се упоређује са сликом која јој се чврсто формирала у глави, а то је њен одраз у огледалу.

Прочитајте још: Политичарки ПОЧЕО ПОРОЂАЈ пред публиком у сред говора на конвенцији: Уследила је хитна интервенција (ВИДЕО)

Фото: Пинтерест

Занимљиво код огледала јесте што не даје баш праву слику објекта или особе која се огледа. Слику било ког објекта или особе коју преноси равно огледало заправо формирају зраци одбијени од његове површине. Људски мозак је дизајниран тако да потпуно занемарује ове кривине, па кад се погледа у огледало, човеку се чини да стоји на одређеној удаљености од њега и да се светлост савија око делова његовог тела.

Прочитајте још: Како се пише КУД ГОД или КУДГОД? Реч која нема исто значење

- Ако је особа навикла да гледа у себе с леве стране, где је део лица на пример најужи и очи изгледају као да су издужене, када види своју слику на фотографији, онда му се чини да он такође гледа своју слику на левој страни иако је у стварности (испред њега) заправо десна страна тела и лица која је другачија. Тада мозак реагује, оваква слика му је необична, па је зато сматра одбојном - рекао је цењени психолог.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas