Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Земље које су ЗАБРАНИЛЕ Дан заљбљених: Сматра се за табу тему или је забрањен законом

Погледајте о којим земљама је реч

1676388968_Foto-Shutterstock-dan-zaljubljenih.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Поједине државе су дале све од себе да њихови становници не обележавају 14. фебруар као Дан заљубљених - због чега?

Срца, цвеће и пољупци саставни су део Дана заљубљених, који се у неким западним државама вековима обележава романтичним гестовима и и изјавама љубави. Ипсосово истраживање рађено у 28 земаља широм света, каже да је 55 одсто испитаника рекло како планира да обележи овај празник. Али у неким деловима света, обележавање празника који се прославља у част хришћанског мученика Светог Валентина — је табу или је чак забрањено законом: верски укази и забринутост због ширења западне комерцијалне културе поништили су 14. фебруар као годишњи празник заљубљених.

Од забрана до масовних хапшења, па чак и претњи принудним браком, ево где је неприхватиљиво, или чак опасно, славити Дан заљубљених.

Саудијска Арабија

Деценијама је 14. фебруар у Саудијској Арабији био само још један дан у календару. Ова држава забранила је Дан заљубљених као супротан исламским схватањима. Људи који су четрнаестог дана фебруара ипак опрезно размењивали поклоне и цвеће, до пре око пет година ризиковали су да наиђу на националну верску полицију.

Промена је уследила након што је престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман 2016. године одузео многа овлашћења националном Комитету за промоцију врлина и превенцију порока, одељењу које је некада било задужено за спровођење строгих верских норми. Пре тога, људи који би се усудили да славе празник често су хапшени, а власници радњи спречавани да продају робу за Дан заљубљених.

Од 2016. године, како извештава Ал Арабиyа Енглисх, Саудијци су прихватили празник, а цене цвећа и поклона – које су дуго биле превисоке због тајности празника – сада су пале.

Пакистан

Дан заљубљених је предмет расправа у Пакистану. Године 2016, тадашњи председник Мамнун Хусеин позвао је Пакистанце да не обележавају Дан заљубљених, говорећи скупу, углавном студената, да празник "нема везе са нашом културом". Ове примедбе, које су протумачене као знак подршке исламским тврдолинијашима, подстакле су Високи суд да 2017. године забрани обележавање и изда едикт да се са јавних простора уклоне сви симболи празника и да се забрани роба, оглашавање или промоција празника у медијима.

Код неких Пакистанаца то није умањило ентузијазам. Упркос надзору и мешању полиције, романтични побуњеници проналазе начине да набаве цвец́е и купе поклоне.

"Људи ће и даље излазити и забављати се – само ће наћи дугачији начин", рекао је за Њујорк Тјмс 2018. године са подсмехом човек који је испланирао својој жени да направи романтичан доручак. "Не можете забрани љубав."

Малезија

Малезијске власти су такође дале све од себе да укину овај празник. Национални савет за фатве, који тумачи исламски закон и доноси уредбе, је 2005. године прогласио Дан заљубљених супротним исламском учењу јер је има "елементе хришћанства". Иако су хришћанске групе апеловале на савет да преиспита одлуку, тврдећи да постоји мала повезаност између модерног Дана заљубљених и хришћанства, забрана је и даље присутна.

Верске власти су након тога построжиле контролу, па су почеле масовна хапшења парова за које се сумња да су славили Дан заљубљених. У једном инциденту 2011. године, власти у Селангору и Куала Лумпуру су вребале парове у јефтиним хотелима и јавним парковима, пренео је Би-Би-Си, називајуц́и празник синонимом "порок".

Иран

Верске власти у Ирану обратиле су се јавности за помоћ у процесуирању оних који славе празник љубави пркосец́и строгим верским законима. Влада је забранила уобичајене симболе овог празника, упозоравајуц́и да су "антикултурни", и осудила Дан заљубљених као знак неморала и западњачке декаденције.

Али Дан заљубљених је постао толико популаран да неки исламски тврдолинијаши сада подстичу да се уместо њега слави древни ирански празник, Сепандармазган. Празник, који пада 23. фебруара, познат је као персијски дан љубави у част Спандармада, зороастријског божанства које је представљало вољену жену.

То није спречило многе Иранце да упркос забранама у тајности прославе западњачки празник.

Индија

У Индији су екстремни хиндуистички националисти протестовали због празника и претили онима који га славе, чак су нападали младе парове и шишали им косу или им фарбали лице у црно.

Кампања против Дана заљубљених била је усредсређена на платформе друштвених мрежа, на којима је, како се процењује, 518 милиона Индијаца било активно од 2020. године. Крајње десничарска хиндуистичка политичка партија запретила је 2015. године да ће приморати људе који јавно показују љубав на друштвеним мрежама за Дан заљубљених да се венчају.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas