Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈГОРИ ИЗБОР ХРАНЕ ПО ТОПЛОМ ВРЕМЕНУ! Повећава умор и поспаност, али ове намирнице не праве проблем

Да бисмо се осећали добро у врелим данима, пре свега треба да водимо рачуна о хидратацији, али и да пазимо шта једемо.

1717921216_shutterstock_467823860.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

У топлим данима, наш топлотни баланс је неуравнотежен јер људско тело производи и прима више топлоте. Дакле, да се не би прегрејао, наш мозак у други план ставља процесе варења. Као резултат тога, наш апетит је смањен, а потреба за калоријама такође се смањује. На срећу, ми у овом тренутку имамо мање жеље за масним и прженим јелима, а спремнији смо да посегнемо за лаганим и освежавајућим јелима.

Оно што једемо по топлом времену утиче на наше благостање. Конзумирање одређених производа у таквим данима може да повећа, на пример, осећај умора, поспаности и апатије. Зато би најбоље било одустати од брзе хране. За варење, примера ради, пљескавица, телу је потребно много енергије, што изазива повећање температуре и крвног притиска. Појачивачи укуса присутни у таквој храни узрокују да немамо енергије и да се осећамо поспано касније током дана.

Још један оброк који је боље прескочити током врућина је месо са роштиља. Ово може да изгледа изненађујуће, али животињски протеини су тешко сварљиви, а пржење или роштиљање доводи до тзв. постпрандијалне термогенезе, односно повећања телесне температуре. Друга врста хране коју волимо да једемо лети је сладолед. Воле их и одрасли и деца, али смрзнути десерт, иако мислимо да нас расхлађује, заправо има супротан ефекат. Охлађено тело жели да се загреје, па брже пумпа крв до ткива да би изједначило температурну разлику. Потрошња енергије такође повећава телесну температуру. Ефекат? Опет нам је вруће.

Пошто је реч о сладоледу, вреди поменути и друге слаткише. У врелим данима, можда ћемо их пожелети више од класичне вечере. Међутим, јести чоколаду или колаче није добра идеја. Једење шећера доводи до смањења концентрације, поспаности и нервозе. Ова осећања ће се појачати у врелим данима, јер сама висока температура слаби организам.

Слане грицкалице се такође не препоручују током топлог времена. Према препорукама Светске здравствене организације, безбедан ниво конзумације соли је максимално 5 грама дневно. Ако додамо додатне дозе соли, чак и грам, повећавамо ризик од дехидрације. Поред тога, слани штапићи, орашасти плодови и чипс су тешко сварљиви, тако да нам је потребно више енергије да их сваримо. Ово узрокује повећање телесне температуре.

Шта јести на врућини?
У топлим данима најбоље је бирати воће и поврће, лако сварљива јела, а најбоља су она која не захтевају термичку обраду. Здраве салате са краставцем, парадајзом и зеленом салатом, печена риба, јела на пари и супе идеални су за ово доба године. Када је вруће, не заборављајте да пијете воду.

Такође је добра идеја да пијете воду са укусом, али не ону коју можете да купите у продавници (обично има шећер и хемијске додатке), већ ону коју сте сами припремили. Само додајте неколико листова нане, лимуна, поморанџе, лимете или кришке краставца у чашу или бокал воде. Такође једите воће или поврће које садржи пуно воде. То укључује, између осталог: лубенице, јагоде, диње, малине, краставце и парадајз.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas