Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЖЕНЕ ПРИПАЗИТЕ: Које намирнице треба избегавати у трудноћи?

СВАКОЈ ТРУДНИЦИ најбитније је здравље њене бебе, зато жене обратите пажњу на ове намирнице..

1694461405_4327_profimedia-0138522058_ig.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Знате ли на коју храну би требало да обратите пажњу?

Кад сте у благословеном стању, конзумирање разноврсне хране је добро како за вас, тако и за вашу бебу. Међутим, постоје неке намирнице које не би требало да једете јер бисте могли нашкодити вашем или бебином здрављу; а ту је и храна која је безбедна, осим уколико се не уноси у великим количинима.

Шта не требате јести? 

Главне намирнице које треба избегавати су:

- меки сиреви
- недовољно кувано или сирово месо
- морски плодови
- неопрано воће и поврће
- сладолед
- недовољно кувана или сирова јаја
- непастеризовано млеко
- алкохол

Чему требате ограничити консумпцију?

Храна коју треба ограничити је:

- кофеин
- риба
- пилећа јетра

Свака од ових намирница носи различите ризике током трудноће. Нека храна може бити контаминирана клицама које могу изазвати инфекције, док друга храна садржи супстанце које могу наштетити вашој беби - нпр. листериоза, коју изазива бактерија листерија, је ретка инфекција која обично не представља проблем за здраве људе, међутим, ако сте трудни, може изазвати побачај, превремени порођај или мртворођено дете. 

Намирнице које могу бити контаминиране листеријом укључују: неопрано или претходно резано воће и поврће, меки сиреви, непастеризовани млечни производи, сладолед, димљени или сирови морски плодови, димљено месо, паштета и хладна пилетина, диња, непастеризовани сок.

Токсоплазмоза, узрокована паразитом токсоплазмом, је инфекција која може утицати на вашу бебу ако је добијете први пут током трудноће. Ово је реткост, али је важно бити опрезан јер може изазвати оштећење мозга или слепило код бебе. Намирнице које могу бити контаминиране токсоплазмом укључују: недовољно кувано месо, неопрано воће и поврће.

Салмонела је бактеријска инфекција која настаје као последица тровања храном, а уколико је добијете у трудноћи може изазвати побачај. Намирнице које могу бити контаминиране салмонелом су сирова или недовољно кувана јаја, јаја која су напукла током складиштења, сусам, хумус, недовољно кувано месо и пилетина.

Тровање меркуром се дешава приликом претеране конзумације рибе која садржи живу. Висок ниво живе може утицати на развој нервног система ваше бебе. Највиши нивои овог метала се налазе у ајкулином месу, марлину, сабљарци и сому.

Превише витамина А може да нашкоди вашој беби. Пилећа јетра садржи пуно витамина А и треба је ограничити.

Висок ниво кофеина може повећати ризик од побачаја, превременог порођаја и рађања бебе са малом тежином. Кофеин се природно налази у многим намирницама, као што су кафа, чај и чоколада. Такође се додаје неким безалкохолним и енергетским пићима, преноси "Прегнацyбиртхбабy".

БОНУС ВИДЕО:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas