· · Коментари: 0
СТОМАТОЛОГИЈА

Зрно пиринча за дечије зубе: ТРИ правила хигијене уста

Чувену изреку да би зуби требало да се перу пре и после јела не примењујте дословно.

1625040555_shutterstock_181037555.jpg
Фото: Шатер

Савремена стоматологија заступа становиште да би након оброка требало да се сачека 45 минута, па тек онда да се четкају зуби, а што се тиче прања пре јела, најбитније је оно прво, јутарње.

Прочитајте још: Мала и скромна КАМИЛИЦА је најлековитија биљка на свету

Не перите зубе после воћа и вина

Професор др Зоран Мандинић, са Стоматолошког факултета у Београду, каже да хигијена зуба и усне дупље одмах након јела оштећује зубну глеђ, а тиме се отвара пут инфекцији, односно појави каријеса:

После газираних сокова се не перу зуби!

- Ово правило нарочито важи уколико је оброк садржавао цитрусно воће, јабуке, газиране сокове, вино и друге намирнице које појачавају киселост, која деминерализује зубно ткиво. Зато је препорука да се сачека 45 минута, јер је процењено да је толико времена потребно да пљувачка, коју иначе називамо и течна глеђ, својом заштитном улогом реминерализује глеђ уградњом минерала, пре свега флуорида успостављањем оптималног пХ у усној дупљи. Тек тада је пожељно да се очеткају зуби.

Прочитајте још: 12 рецепата за чистија плућа: Липа и овас учиниће чудо

Не перите зубе после доручка

Савремени темпо живота многима не дозвољава луксуз да се темељније баве оралном хигијеном, а права невоља је, како напомиње наш саговорник, што многи убрзавају почетак дана тако што најпре попију кафу и доручкују па тек онда оперу зубе:

- То је дефинитивно погрешно. Током ноћи смањено је лучење пљувачке, па се на зубима и слузокожи усне дупље појачано ствара орални биофилм или дентални плак, богат кариогеним бактеријама - каже др Мандинић.

Навике се стичу у раном детињству Фото: Депозит

Пљувачка штити зубе

Конзумирањем доручка на неопране зубе, услед присутног денталног плака акумулираног током ноћи, када је низак пХ, односно велика киселост, идеално је за деминерализацију тврдих зубних ткива. Уносом хране, пХ се додатно обара до изразито киселог, што из дана у дан, из месеца у месец, ствара све услове за деминерализацију ткива и настанак каријеса. Дакле, доручкује се и пије кафа на чисте зубе, односно на чиста уста.

Прочитајте још: ШОКАНТНИ подаци - РАСТЕ отпорност на АНТИБИОТИКЕ: Широм Европе сваке године УМРЕ најмање 33.000 људи због тога

Професор Мандинић каже да само у чистим устима пљувачка има капацитет да својом заштитном физичком и хемијском улогом одржава оралну хомеостазу. Прва је у томе што она спира меке наслаге са зуба и слузокоже и доприноси физиолошком самочишћењу, а хемијска се огледа у улози да реминерализује зубно ткиво пре свега флуоридима из пљувачке. Са неочетканим зубима и устима њена улога опада, јер се њен прочишћавајући капацитет смањује.

Прибор за зубе је најважнији

Када је о оралној хигијени реч, професор Мандинић истиче и значај прибора:

Нису довољне паста и четкица за хигијену!

- Нису довољне само паста и четкица. Истраживање је показало да уз примену најбоље технике прања зуба, чак 40 одсто зуба не буде очеткано како би требало, јер нису лако доступне све површине. Зато је важно да се користе и интерденталне четкице одговарајуће величине, односно пречника који мора да одговара ширини интерденталног простора, као и раствори за испирање уста који делују антиплакно и додатно разграђују дентални плак.

Прочитајте још: Кејт Мидлтон УКРАЛА славу фудбалерима због 50 евра! Погледајте шта је обукла! (ФОТО)

Колико пасте за децу?
Количина истиснуте пасте на главу четкице за децу до две године је зрно пиринча, а од друге до шесте године, зрно грашка. За старије и одрасле, количина пасте требало би да одговара дужини главе четкице.Да ли за четкање зуба користите класичну или електричну четкицу није важно.

Какву пасту купити за децу?

О избору и количини пасте која би требало да се употреби, такође постоје правила.

- Требало би да се купују само оне пасте које садрже флуориде - каже др Мандинић.

Редовно прање зуба је кључно

За децу до шест година концентрација флуорида би требало да буде до 1.000 ппм, а за старије, дакле и за одрасле, 1.450.

- И једна и друга су добре, битно је само да се редовно користе уз правилну технику одржавања оралне хигијене - каже професор Мандинић.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Деца се уче да перу зубе по принципу "како киша пада и како трава расте", али старији пацијенти, нарочито они са протетским радовима и имплантима, требало би да потраже савет за правилну оралну хигијену од стоматолога, јер се техника четкања зуба разликује од стања зуба пацијента и може да буде врло сложена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.