· · Коментари: 0

Брачни саветник открива разлоге због којих људи варају: Препознајте проблем

Седам разлога због којих људи варају

1665842010_ring-g2df49bf49_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Превара је у везама и браковима постала је уобичајена, нажалост, да нека истраживања показују да ће се чак од 20 до 40 одсто хетеросексуалних ожењених мушкараца и од 20 до 25 одсто хетеросексуалних удатих жена упустити у ванбрачну везу у неком тренутку свог живота.

- Откривена афера једна је од најпотреснијих криза којима сведочим у својој саветодавној пракси - каже америчка брачна саветница Рејчел Глик, а преноси МБГ.

С обзиром на то колико су афере данас честе, важно је разумети зашто се оне догађају на емоционалном нивоу, јер ако можемо разумети дубље разлоге који стоје иза тога зашто неки имају афере, можда ћете моћи проактивно заштитити своју везу од потенцијалног раскида.

Према речима брачне саветнице Рејчел Глик, ово је топ седам разлога због којих људи улазе у љубавне афере.

Заблуде о љубави

Без обзира на то колико пута чујемо да је за везе потребан рад, већина људи у нашем друштву не цени улагања потребна за стварање дугорочне, успешне везе.

- Допамин и хормон кортизол који успоравају стрес преплављују вас док сте у раној фази везе. Ти су физиолошки успони краткотрајни јер се с временом привикавамо на партнера. Многи који варају партнере кажу како су се "одљубили"'.

Прочитајте још: Нови партнер након раскида: Паметан потез или лоша одлука?

Истина је да се испуњење и добар осећај који тражимо изнутра може одржати и бескрајно проширити само кроз труд и раст како се креативно развијамо у вези. Многи нису свесни нити су спремни за ниво напора коју захтева успешна веза, што их чини рањивијима на тренутни осећај задовољства новом, забрањеном привлачношћу - објашњава она.

Прилика и наивност

Сама прилика за тајну везу је невероватно порасла последњих неколико година, јер мушкарци и жене сада раде скоро исте послове, док то пре није био случај.

- Многи не схватају колико заправо морају да буду опрезни и колико су јасне границе важне. Многе тајне везе започињу тек малим флертом или емоционалним разоткривањем и пре него што то схватите, та се мала искра брзо распламса у ватру. Нико није имун на аферу, поготово када се осећате изгубљено, чак и ако волите свог партнера и још увек га сматрате својом особом за цео живот - каже брачни саветник.

Недостатак емоционалне бриге и бриге о себи

Многи људи су постали "жртве" узбуђења које афера доноси.

- Они не схватају колико су рањиви и колико би требало да обрате пажњу на своје емоције. Особе које нису спремне да раде на себи врло лако ће постати зависне од тајне везе која ће им само помоћи да још више потисну своје емоције и проблеме - наглашава Рејчел.

Родитељство

Кад деца уђу у динамику односа између партнера, иако то може да придонесе вези и заједничком искуству, такође може довести до недостатка забаве, игре и интимности.

- Многима је непријатно јер се боре са недостатком пажње. Успешни парови воде дубоке разговоре и гледају да што више времена проводе заједно - каже брачни саветник.

Осећај потцењености

Када се не осећамо добро у вези са собом, склони смо томе да почнемо да лутамо.

- Сви воле да имају нешто да понуде парнеру што би он могао да цени. Међутим, када сте у вези са особом која вас критикује, а ви сте у лошем периоду, бићете у већем ризику да упловите у аферу - истиче она.

Прочитајте још: Шта све можемо да научимо током ПРВЕ ГОДИНЕ БРАКА? Није све "црно или бело"

Нерешени проблеми

Када парови не решавају своје проблеме, они стварају јаз између себе.

- Без осећаја физичке, емоционалне и духовне повезаности, невера може да вас "нападне" - наглашава Рејчел Глик.

Хемија мозга

Афера и неверство у мозгу покрећу допамин, серотонин, окситоцин, пролактин и тестостерон. Ти хормони доприносе лошем доношењу одлука и интензивној енергији, емоцијама и осећајима посесивности.

- Кад нас жудња обузме, губимо додир с логиком јер смо одведени у неку авантуру из које не видимо излаз - закључује брачна саветница Рејчел Глик.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.