Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли се супротности привлаче? Истраживање дошло до интересантних закључака

Моћ анималног магнетизма спојила је безброј парова, али када је у питању заљубљивање, научници кажу да нема много истине у старој изреци да се супротности привлаче

1694087308_shutterstock_2287598951.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Научници откривају да већина партнера има заједничке особине, укључујући политичке ставове, ниво образовања и навике у конзумацији алкохола. Студија о романтичним везама открила је да су за више од 80 одсто анализираних особина – од погледа на политичке прилике до става према узимању дроге и узраста у којем су први пут имали сексуалне односе – партнери често били изузетно слични.

Тања Хорвиц, студент докторских студија на Универзитету Колорадо Боулдер, у САД, и водећи аутор студије објављене у часопису Натуре Хуман Бехавиоур, рекла је да би овде пре могло да се каже да свака птица своме јату лети.

Према резултатима истраживања, између 82 и 89 одсто испитиваних особина било је слично код партнера, а само три одсто је рангирано као суштински различито. За потребе студије, научници су анализирали претходна истраживања о степену сличности код парова. У готово 200 радова покривене су 22 особине, а посматрани су милиони мушко-женских партнерстава од 1903. године.

Стручни тим затим је наставио рад анализом 133 особине код скоро 80.000 парова супротног пола уписаних у пројекат УК Биобанк. Пошто се понашање може разликовати за истополне парове, научници истражују ове односе одвојено. У оба дела рада, партнери су се углавном подударали у низу особина, укључујући политичке и верске ставове, нивое образовања и неке факторе коефицијента интелигенције.

Страствени пушачи, тешки алкохоличари и они који не конзумирају алкохолна пића уопште, имали су тенденцију да се удружују са људима који деле њихове навике.

Међутим, није код парова подударност била висока на свим фронтовима. Висина, тежина, здравствени проблеми и особине личности су се разликовале међу партнерима. Екстроверти, на пример, не теже партнерству са другим екстровертним особама.

Хорвиц ситуацију пореди са бацањем новчића. Партнери често имају сличну годину рођења, а показали су сличности у погледу мање добро проучених особина, као што је колико су сексуалних партнера имали и да ли су били дојени као бебе.

У случајевима када се чинило да се супротности привлаче, везе су често биле слабе и несигурне. Ово је било приметно код раноранилаца који су у вези са ноћним птицама, леворуких са деесноруким и оних који имају тенденцију да брину са онима који то не чине.

- Чак и у ситуацијама у којима се осећамо као да имамо избор у вези са нашим односима, можда постоје механизми који се дешавају иза кулиса којих нисмо у потпуности свесни - нагласила је Тања Хорвиц.

Научни рад заснива се и на претходним студијама које сугеришу да романтични партнери често деле основна уверења, вредности и хобије, као што се може очекивати.

Односи засновани на заједничким основама могу настати када људи одрастају у истој области, друже се са уском групом пријатеља или постају сличнији што дуже проводе заједно.

Улазак у везу на темељу сличности могло би имати последице, примећују истраживачи. На пример, ако се високи људи упарују са другим вишим особама, а нижи људи са другим ниским, генерације које долазе би могле имати више појединаца у екстремним вредностима висине популације.

Исто важи и за друштвене навике и друге особине. Неке студије сугеришу да се људи све више упарују у складу са образовном позадином, што изазива забринутост због ширења социоекономске поделе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas