Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Девет типичних разлога због којих се парови разводе: Обратите пажњу на ове знакове понашања

Брачна заједница као и сваки други однос захтева доста труда и улагања, зато је немар један од најчешћих узрока развода

1698922129_shutterstock_1506863825.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Стручњаци су навели да је стопа развода највећа код младих људи који су тек ступили у брак. Спроведено је и истраживање међу 1000 разведених учесника да се открије шта највише узрокује свађе међу партнерима. Ово су 9 разлога зашто се парови разводе:

1. Некомпатибилност око моралних вредности

Заједничке вредности су темељ сваког здравог односа. Пре уласка у озбиљну везу или брак, треба да проведете доста времена разговарајући, како бисте видели колико сте слични, а колико различити. Уколико сте ви превише либерални, а ваш партнер са друге стране конзервативан, онда ће постојати потешкоће у свакодневном функционисању. Међутим не мора нужно различитост да води ка свађи и разводу, многи парови су превазишли брачне кризе разумевањем и компромисима.

2. Брак у раној младости

Улажење у брак у раним двадесетим, уме да резултира разводом јер се партнери још увек нису лепо упознали и онда касније увиде да су апсолутно различити и да је то био погрешан избор. Такође дешава се да људи пронађу праву особу у младом добу са којом се одлично слажу и са којом су се повезали, али их друге ствари оптерећују као што су: жеља за новим искуствима, каријера, откривање свог идентитета и сазревање. Брак је озбиљна заједница и не треба улазити у њу на брзину, ако још увек нисте спремни. Али уколико сте нашли праву особу, потрудите се да сачувате однос, уз договор је све могуће решити, заједно можете да стварате нова и узбудљива искуства. Могуће је да имате и каријеру и породицу.

3. Недостатак интимности

Око 30% парова изјавило је да их је недостатак интимности довео до развода. Интимност не обухвата само сексуалну блискост, већ и емоционалну као и међусобно поштовање. Дуге везе често знају да упадну у одређени вид монотоније и рутине. Партнери крећу да се осећају више као цимери него као љубавни пар. Да бисте решили овај проблем, неопходно је да искрено поразговарате. Јасна и ефикасна комуникација о вашим потребама, жељама, емоцијама и унутрашњим мислима гради мост блискости између вас и партнера. Битно је да се фокусирате једно на друго. Можете да зачините однос одласком у ноћни провод и да се вратите завођењу са почетка везе.

4. Неверство

Велики проценат парова се разводи због прељубе. Најважније је да се утврди узрок зашто је до тога дошло, јер очигледно нешто у односу није ваљало. Превара је само врх леденог брега. Уколико партнер не осећа кривицу и понаша се као Казанова, онда то значи да је дубоко несигуран у себе и да ће сваку наредну особу варати са којом буде био, како би себи подигао самопоуздање. Међутим има случајева где неверство наступи непланирано, код партнера који су се удаљили један од другог. У том случају ако партнер осећа грижу савести и ако преварена особа смогне снаге у себи да опрости и да пружи другу шансу, онда је могуће обновити напукао однос. Свакако то подразумева дуг процес изградње нарушеног поверења, зацељивање рана и емоционалног повезивања.

5. Учестале свађе

Негативна енергија и несугласице често доводе до развода. Наравно, нико не жели да живи у токсичној атмосфери и да тако проведе свој живот. Одлазак код брачног терапеута је добра идеја за парове који се често свађају. Потражите узрок ваших несугласица како бисте могли да нађете адекватан компромис и решење.

6. Стрес око финансија

Сви смо сведоци колико је напорно и тешко у модерном, инстант добу обезбеђивати егзистенцију. Многи људи раде послове које не желе како би зарадили новац и онда се стварају фрустрације. Са друге стране постоје људи који раде оно што воле, али нису довољно плаћени. Када наиђу кризни периоди, парови крећу међусобно да искаљују бес и нервозу. Немају ни времена ни услова да оду негде на одмор где би могли да се напуне лепом енергијом и онда однос посматрају из једне сасвим омрачене призме. Решење је да у том случају пронађете тренутке среће у малим  стварима као што су шетње парком, духовити разговори или гледање филмова. То ће вам помоћи да се поново зближите, а онда у миру можете да направите организацију финансија, како бисте тај кризни период прошли што безболније.

7. Различити модели родитељства

Однос међу партнерима се мења када добију дете јер сву пажњу усмерују ка њему и запостављају себе. Различита мишљења и погледи како би дете требало да се одгаја доводе до сукоба који на крају резултира разводом. Најбоље је да посветите пажњу једно другом и да пронађете компромис са којим ћете обоје бити задовољни. Да дођете до договора да се примењују и ваше и партнерове технике васпитања.

8. Мешање партнерових родитеља

Ово је исто један од разлога зашто се људи разводе. Мешање родитеља у партнерски живот може да проузрокује доста проблема и свађа. Не дозволите да вам се родитељи мешају у живот, сталоженим разговорм им објасните да немају право то да раде и битно је да свом партнеру пружите подршку. Што се тиче партнерових родитеља, најбоље је да имате културан, али дистанциран однос са њима, на тај начин обезбеђујете себи мир.

9. Непосвећен и равнодушан однос

Емоционална дистанца и избегавање одговорности је разлог зашто се парови разводе. Нико не жели поред себе особу која се не труди да ради на односу и која је равнодушна према свему. У овом случају партнери треба да поново потврде своју посвећеност вези и поставе заједничке циљеве. Отворена комуникација о страховима може помоћи око савладавања сумњи и неизвесности.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas