· · Коментари: 0

Два питања откривају много о вашем браку: Психолози дошли до интересантних резултата

Ако сте вец́ у браку, вероватно или претпостављате, или се барем надате, да је особа са којом сте ваша једина, доживотна, заувек сродна душа. Међутим, временом долази до несугласица у браку које га могу уништити

1682868281_shutterstock_1613073004.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Леора Фриедберг и Стивен Стерн, економисти са Универзитета Вирџиниа у САД-у, су у склопу Националног истраживања породица и домаћинстава спровели истраживање на 4242 брачна пара - поставили су им два питања па проверили у каквом стању је њихов однос шест година касније.

1. Колико сте срећни у браку у односу на то колико бисте били срећни да нисте у браку?

Понуђени одговори су били – пуно мање, мање, исто, више, пуно више.

2. Шта мислите, како је ваш супружник одговорио на то питање?

- Идеја љубави је да вас усрећује и сама чињеница да је ваш супружник једноставно срећан. На пример, могла бих пристати на то да ја радим више кућних послова, што донекле смањује моју личну срећу, али то се надокнађује спознајом да мој партнер од тога има користи, односно да је срећнији - рекла је Леора Фриедберг и додала како се чини да многи парови томе не придају важност.

- Само 40,9 посто парова који су учествовали у истраживању су успели да предвиде шта ће рећи њихов партнер. Чак четвртина испитаних показала је озбиљне разлике у перцепцији среће њих као брачног пара - напоменула је.

Парови који су признали како не би били ништа мање срећни да нису у браку или они који су погрешно претпоставили како је супружник одговорио на прво питање, чешће су се разводили, преноси Yоур Танго.

-Стопе развода биле су чешће код оних који су рекли да су у браку несрећнији него што би били да нису венчани, као и код оних парова који су преценили срећу својих партнера - појаснио је Стивен Стерн.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.