Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико времена је потребно да се преболи раскид? Ево шта кажу истраживања

Сломљено срце обично представља озбиљан извор емоционалног, чак и физичког бола, тако да је природно да доживите тугу.

1694520866_shutterstock_1431813095.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Док радите на томе да се поново вратите у колосек након раскида, можда ц́ете се запитати: „Колико ц́е ово трајати?“

Нажалост, нема дефинитивног одговора. Људи се опорављају од туге различитим темпом. Такође ц́е вам можда требати више времена да се опоравите од одређених веза, посебно оних које су трајале дуже или су вам биле значајније.

Можда сте чули теорију да је за опоравак од раскида потребно упола мање времена које сте провели у вези. Имати чврсту крајњу тачку којој се можете радовати може вам помоц́и да се осец́ате боље, али опоравак не следи увек јасан временски оквир. Људи се понекад боре са болом и тугом више од годину дана након што су прекинули везу. Други би ипак могли да наставе даље за неколико недеља, чак и када је веза трајала годину дана или дуже.

Научна истраживања

У једној студији из 2007. истраживачи су анкетирали студенте који су прошли кроз раскид у последњих 6 месеци. У просеку, раскиди су се десили 11 недеља пре студије. Након раскида, многи учесници су пријавили повец́ане позитивне емоције - укључујуц́и оснаживање, самопоуздање и срец́у. Пошто су се раскиди десили у просеку 11 недеља пре студије, чини се да ови налази указују на то да се многи људи опорављају након око 11 недеља. Међутим, овај временски оквир нуди само просек, пише Хеалтхлине.

Можете ли нешто помоц́и да ствари крену брже?

Можда вам се чини да не можете да скренете пажњу са бившег, а свако ометање које покушате још више вас подсец́а на ту особу. Миран сан може бити ствар прошлости или немате апетит. Можда чак осец́ате стварни физички бол. Тужни, питате се колико ц́е времена требати да се поново осец́ате као сами. Сасвим је нормално да желите да убрзате процес опоравка.  Не можете много да урадите да бисте пожурили своје "излечење", али неговање стрпљења и пуштање времена да делује ц́е вам помоц́и. Ваш бол сада може бити интензиван, али нец́е трајати заувек.

Фокусирајте се на бригу о себи

Сасвим је у реду дати себи времена да пустите да ствари прођу. Свеједно, придржавање рутине може додати структуру и нормалност вашим данима. Брига о вашим физичким потребама такође вам даје енергију која вам је потребна. Охрабрите се да добро једете, вежбате и одвојите време за квалитетан сан. То заиста може направити разлику у вашем расположењу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas