Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Никада није касно, нити прерано да причате о томе ШТА ЖЕЛИТЕ А ШТА НЕ ЖЕЛИТЕ: 5 начина да поставите границе у кревету

Да бисте успешно поставили границе у кревету треба да познајете себе

1682431299_shutterstock_2229429943-naslovna-par-krevet.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Границе су важан део свих аспеката партнерског односа, а границе у кревету су неопходне у свакој сексуалној вези, без обзира да ли сте у дугогодишњем посвећеном односу, или сте некога тек упознали. Никада није касно, нити прерано да причате о томе шта радите и шта не радите у кревету и границе не служе да спутавају маштовитост и експерименте, него да обезбеде сигурност и усмере истраживање у правцу обостране угодности и задовољства.

Откријте шта вам прија

Први корак у постављању граница је откривање где се оне налазе, ментално и физички, односно, шта вам се свиђа и прија вам, шта вам је прихватљиво, а шта не долази у обзир. А то само ви сами можете знати – о чему фантазирате, шта вас је истраумирало, како се буди и манифестује ваше узбуђење. Ако нисте много размишљали о томе, време је да се позабавите темељним истраживањем и преиспитивањем својих склоности. Уосталом, одређене ствари морате испробати да бисте знали да ли раде за вас и свакако то учините са свим оним што вам није одбојно и не изазива страх.

Такође, обратите пажњу на оно што вас емоционално и психолошки покреће, односно одибја – неко може уживати у гласовној доминацији, односно тражењу и давању инструкција, а другоме ово може укључити звоно за узбуну. Имајте у виду да се ваше склоности могу мењати и будите у складу са тим променама, да бисте јасно комуницирали са партнером.

Истражите своје границе у кревету заједно са партнером

Када знате шта вам се свиђа, то треба да поделите са партнером. Вероватно ћете морати да га проведете кроз предигру и упутите га – покажите му и реците где и како да вас додирује. Можда се његов појам нежног додира разликује од вашег, па је потребно да будете врло јасни и експлицитни, како би партнер научио да изведе баш ону врсту притиска на коју најбоље реагујете. Да све не би изгледало као пракса у школи, додирујте сами себе да покажете партнеру какав додир волите, оставите му време за гледање, питајте га да ли воли да вас посматра док се мазите – то ће га сигурно укључити и олакшати му да следи инструкције.

Смете да кажете НЕ чак и оним стварима на које сте претходно пристајали

Рећи НЕ у кревету може бити врло тешко. Размишљате и калкулишете – ако сте раније већ пристали на нешто, можете поново, није вам тешко, иако вам се баш и не свиђа. Али партнер не зна ништа о неудобном компромису који правите са собом, а треба да зна. Зато удахните дубоко и реците му да вам се то у ствари баш и не свиђа и да не уживате у тој радњи, али да нисте хтели да будете неувиђавни ако је њему то толико пријатно. У овој ситуацији можете открити да то ни партнеру није омиљена радња, али да је хтео да покаже иницијативу, или је негде прочитао да жене то обожавају, или тако нешто. Велике су шансе да он неће инсистирати на нечему што вама не прија и да ће радије истраживати са вама, да пронађете оно што вам обома највише прија. Осим тога, потребно је да кажете НЕ ономе што вам не прија, јер то је начин да поставите границу и пронађете алтернативе.

Смислите сигурносну реч – дугме које укључује границе у кревету

Сигурна реч, дугме, функционише као врста противпожарног аларма. Да ли је нешто отишло предалеко? Више не прија и почињете да се осећате угрожено? Притисните дугме и објавите укључивање границе у кревету. Сигурносна реч се користи за моментално заустављање акције, нарочито када се ради о грубости у интими, која може изазвати страх и повреде, које партнер који се „занео“ не примећује одмах. Смислите реч и испробајте је – увежбајте се да одмах станете кад неко од вас двоје изговори реч, односно, притисне дугме. Обустављање акције може да значи да вам је потребно да промените позу, или направите паузу, јер вас је ухватио грч или сте одједном осетили бол и не мора се примењивати само у ситуацијама врло грубог секса.

Објавите свој избор

Секс не би требало да буде прорачунат, али треба да буде безбедан и у њему треба да будете слободни и опуштени, а то је важније него инсистирање на спонтаној страсти. Осим тога, можда је партнер управо спонтано страствен, али ви нисте расплоложени за оно што следи у таквим тренуцима и зато треба да објавите свој избор „вечерас нисам расположена за ватрени секс, радије бих да будемо нежни и идемо лагано“, а партнер са којим имате добру и отворену комуникацију то неће схватити као одбијање, већ као жељу, којој ће се радо прилагодити, јер жели да вам пружи задовољство, а оно ће свакако уследити, ако сте слободни да кажете шта тачно желите и да затим то и урадите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas