· · Коментари: 0
БРАК

Она се стално СВАЂА, он данима ЋУТИ: Проверите ниво ЕМОЦИОНАЛНЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

Потребно је бити вешт у изражавању својих и у тумачењу партнерових осећања. Стручњаци то називају емоционалном писменошћу.

1603094379_Depositphotos_10695982_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Шта се, пре свега, подразумева под емоционалном интелигенцијом?

Прочитајте још: Шта урадити када се ТЕБИ и ПРИЈАТЕЉИЦИ свиди ИСТИ ДЕЧКО? Ово је КЉУЧНО!

- Овај појам укључује читав скуп способности, међу којима су најважније - способност препознавања и разумевања сопствених и туђих емоционалних стања, бивања у контакту са сопственим емоционалним доживљајима, владања собом, способност јасне и отворене комуникације са другима, разумевања туђих потреба као и успостављања јасних граница у односима са другима - каже Леонора Павлица, клинички психолог и психотерапеут.

Код интелигентних људи нема вике и дуготрајног ћутања, јер одмах решавају свађе.
Интелигентни људи
Истраживања показују да су емоционално интелигентнији људи уједно и здравији и успешнији, будући да боље "празне" своје емоције и лакше процењују социјалне ситуације.

Бракови у којима су оба партнера емоционално интелигентна су јачи и стабилнији, јер бити емоционално интелигентан истовремено искључује сујету и егоцентричност.

Овакви појединци неслагање у браку виде као изазов, а разрешење тренутне кризе као нешто што је у заједничком интересу. Код њих нема вике или дуготрајног ћутања.

Прочитајте још: Четири разлога због којих би СВАКА ЖЕНА требало да направи ПРВИ КОРАК

Емотивно интелигентни људи су у стању су да схвате да оном другом некада "није дан", да има сопствене проблеме или да му просто треба простора за себе, и тада ће му, без пребацивања, дати преко потребну слободу.

Када заљубљеност прође карактери долазе до изражаја Фото: Депозит

- У браку у коме су партнери у раскораку са том врстом интелигенције, могуће је више сценарија. У оном повољном, емоционално интелигентнија особа ће уложити све своје ресурсе у развој исте писмености код партнера и, ако је довољно истрајна и стрпљива, могући су видни помаци - истиче Павлица.

Прочитајте још: ГОДИШЊИЦА ВЕЗЕ КОД КУЋЕ: Зашто да не

У мање повољном сценарију, где је емоционално неинтелигентан врло крут, сујетан и тврдоглав, овај развијенији може временом да почне да се дистанцира и ради на себи, чекајући повољнији период да му се приближи.

Ако су парови у раскораку постоје 3 сценарија.

- У најнеповољнијем сценарију, писменији партнер се може, управо због своје емоционалне осетљивости, осетити беспомоћним да промени ток ствари, те да буде дубоко потиштен - закључује Павлица.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.