Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
љубав

Потребно нам је време: Зашто ипак не би требало да будемо У КОНТАКТУ СА БИВШИМ ПАРТНЕРОМ?

Према мишљењу психолога, постоји 6 кључних разлога зашто је важно прекинути контакт са бившим партнерима.

1636273321_couple-g7fca13d97_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Прекид везе у овом веку свакако је мало изазовнији процес него што је то било раније, пре него што је Фејсбук заразио животе сваке друге особе на овој планети и бесрамно ставио милионе људи иза кућних врата на видело свим корисницима веба. Испоставило се да због свих савремених канала комуникације многи људи на овај или онај начин остају у контакту са својим бившима и након што се веза заврши.

Зашто не треба да будемо у контакту са бившим партнером?

Зато што нам треба времена да тугујемо

Јаке емоције су кључна компонента процеса који прати раскид везе. То је процес током кога, након интензивног емотивног догађаја, почињемо да се суочавамо са новим обликом стварности. Треба да се ослободимо фиксације која је одавно део наших живота, па је ово време када кључају најекстремније емоције – бес, туга, очај и жаљење. Ове емоције су логичне, смислене и очекиване, као што се очекује да оне временом избледе, наше мисли се прочисте и да онда можемо да направимо први корак напред.

То је, међутим, могуће само уз потпуни прекид контакта са особом која је у суштини извор ових екстремних емоција. Одржавање било каквог контакта омогућава јаким емоцијама да нас држе приковане у прошлости и онеспособе нас да заборавимо оно што треба да заборавимо.

Прочитајте још: Пет разлога који стварају раздор међу паровима: ЗАШТО СЕ СВАЂАМО?

Зато што сумњу треба да заменимо самопоуздањем

Прекинута веза има изузетно разарајући ефекат на наше самопоштовање. Можемо се плашити да ћемо заувек остати сами, можемо помислити да нешто није у реду са нама, или се чак уплести у наставак лоше рутине која је била део прекинуте везе, само зато што је то наше типично понашање по обрасцу (такозвана зона комфора).

Ипак, упркос свему, морамо да устанемо и почнемо испочетка и то тако што ћемо се одрећи свега оног што нас је држало у лошим односима и започети нешто позитивно, што такође помаже да поново изградимо наше самопоштовање. Најгора ствар коју можемо да урадимо јесте да одржавамо наизглед невину везу са бившим или бившом само да бисмо могли да наставимо да се жалимо на њу или њега и тако оптерећујемо своје мисли.

Зато што треба да се поново емоционално повежемо са собом

У вези, партнер је увек у првом плану наших мисли на овај или онај начин, јер се понашамо као целина из два дела и већину одлука и мисли доносимо са свесном менталном повезаношћу са везом у којој се налазимо. Дакле, само потпуна елиминација бивше вољене особе може подстаћи процес прочишћавања не само мисли, већ и емоција.

Емоционална чистоћа, како је називају стручњаци за односе, неопходна је пре него што почнемо да одлучујемо како да наставимо даље у животу након дуготрајне везе. Међутим, контакт са бившим може у великој мери да успори овај процес и истовремено нас спречи да поново развијемо сопствену емоционалну слику о томе на шта очекујемо да ће веза бити усредсређена и да будемо емоционално здрави пре него што уђемо у нову везу. Ако то не урадимо, ако не дозволимо себи да се фокусирамо само на себе без препрека, никада нећемо открити шта нам је заиста потребно за стабилан живот удвоје.

Зато што бивше не треба идеализовати

У болу прекинуте везе, брзо можемо да превидимо грешке сада већ бивше вољене особе и почнемо да је постављамо на пиједестал непогрешивости и савршенства. На пиједесталу који никако не заслужује. Слично томе, можемо пренагласити и важност везе која се завршила. Замагљени снажним емоцијама, знамо да придајемо претерану важност вези која за нас можда уопште није била здрава и разумна.

Наравно, то не значи да веза у којој сте били донедавно није била важна – али истина је да нису све важне ствари заувек неопходне. Разумевање овога и суочавање са тим захтева и зрео прекид контаката како бисмо негде у будућности могли да започнемо нову, здраву везу која неће бити заражена сталним поређењем са оним што је некада била.

Прочитајте још: ОВАКО СУ СЕ НАШИ РОДИТЕЉИ "МУВАЛИ": Пет начини на које би требало да покушате да се повежете са партнером, БЕЗ ТЕХНОЛОГИЈЕ

Зато што са бившим партнером једног дана поново можете постати пријатељи

Чак и ако смо у искушењу да једног дана изградимо пун пријатељски однос са бившим партнером/партнерком, морамо потпуно прекинути сву комуникацију одмах након што се веза заврши, бар на неко време. Међутим, период без комуникације и контаката је тежак ако имамо ствари које нас нераскидиво повезују. Можда имамо децу, можда радимо у истој компанији, можда делимо групу пријатеља којих нико не жели да се одрекне…

У таквим случајевима препоручљиво је барем смањити комуникацију на најмању могућу меру и поново успоставити нормалну интеракцију тек када смо поново емоционално прочишћени и са јасним мислима о својим жељама и очекивањима.

 Зато што желимо да будемо бољи него што смо раније били

Када напустимо везу, имамо јединствену прилику да престанемо да будемо особа каква смо били када смо били у вези. Овај емоционално нестабилан период је истовремено и време када можемо да пређемо на нове хобије, на нове страсти, на формирање новог имиџа, ​​што можда нисмо себи дозволили током везе.

Многи предузетници, уметници, ствараоци, као и музичари, писци и активисти, открили су своје страсти баш када им је у животу било најтеже. А када изгубимо љубав, тешко је. Али то је и прилика да лично растемо, да оптимизујемо своје знање о љубави, да истражујемо све интернализоване оријентације које нас воде кроз романтичне везе, како бисмо били још бољи партнер у следећој. Међутим, не можемо себи приуштити такав раст ако нас због сталног контакта и даље обузимају помешана осећања према напуштеној вези која нас је некада саплела на путу ка срећном животу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas