· · Коментари: 0
МАЦЕ

Да ли сте знали? Чишћење зуба и десни мачке неизоставан је део свакодневне оралне хигијене

У пракси се показало да ове животиње не воле да им неко "петља" по устима, нарочито да им додирује зубе или десни, али да би добровољно отвориле уста, треба имати стрпљења, знања и праксе.

depositphotos_31534859-stock-photo-gray-cat-yawns.jpg
Фото: Депоситпхотос

Мачке су веома педантни кућни љубимци и свакодневно брину о хигијени тела, чистећи га од главе до репа. Кад је реч о хигијени уста и зуба, маце ипак зависе од власникове бриге и његовог умећа.

Прочитајте још: Ако вам мачка легне на стомак или главу, не склањајте је јер тиме вам дарује 10 ГОДИНА ЖИВОТА

На промене у устима могу да упозоре и непријатан задах, претерано лизање длаке, јаче лучење слине, тешкоће са жвакањем, црвенило или крварење десни, пребојеност зуба... Најчешће обољење је гингивитис или упала десни која настаје кад се лепљиве наслаге (плак) помешају са мачјом слином и делићима хране на зубима.

Зубни каменац код мачке је опасан.

Тај слој се потом стврдне у зубни каменац, жуто-смеђу покорицу која се скупља уздуж и испод линије десни и уклања се стругањем. Уколико се ове промене не лече, токсини из бактерија иритирају зубе и десни и узрокују одвајање зубног меса, испадање зуба, упале и инфекције које могу да се прошире на читав организам.

Алтернативе четкици
Ако мачка упорно одбија чишћење зуба четкицом, показује узнемиреност, агресију и страх сваки пут кад власник покуша да јој приђе, постоје алтернативе у виду нарочито направљених посластица са абразивном текстуром које уклањају наслаге и каменац и освежавају мачји дах. У понуди су и спрејеви за зубе, храна са специфичним додацима који смањују настајање плака и каменца, мачје пасте за зубе са одговарајућим укусима или једноставно стерилни раствори.

Прочитајте још: Спречите МАЧКУ да зубима уништава намештај уз помоћ ЈЕФТИНЕ пластике за цвеће

Већина мачака подносиће преглед и хигијену зуба уколико их власник на то благовремено навикне. Мачка у томе неће уживати, али ће се с временом навићи на газу и четкицу које могу да се купе код ветеринара или у специјализованим продавницама за кућне љубимце.

Прочитајте још: Радо бисте удомили све напуштене животиње? Можда патите од ХОРДАШЕЊА

Једном дневно или најмање два пута недељно треба јој очистити зубе и прегледати десни и уста. Четкицу за зубе или стерилну газу, омотану око прста, умочите у раствор или пасту и трљајте кружним покретима зубе и област уз десни.

Први пут мачки оперите само два зуба.

Први пут мачки оперите само два зуба и потом продужавајте "ритуал", укључивањем у хигијену и остале зубе. Након успешно обављеног "посла", обавезно наградите мачку.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.