· · Коментари: 0
ПАС

Ево како да проверите да ли ваш пас чује

Нема бољег алармног уређаја од пса, јер својим оштрим слухом могу да разаберу и сортирају звуке који су потпуно нечујни за наше уши – само када хоће да чују

1605894175_pas-1.jpg
Фото: Пиxабаy

Сваком ко има пса у кући је познато како добро чује када му се сипа храна у чинију и кроз затворена кухињска врата, па је одмах на ногама.

Прочитајте још: ЗАШТО И КАКО изгубљени пси увек нађу пут до куће

Али исто тако, познато нам је како неће да чује наше упорно дозивање ДОЂИ ОВАМО, када се налазимо у парку. Исто тако, пас може чврсто да спава и хрче поред упаљеног телевизора или стерео уређаја, али добро чује комшијског пса када се шуња поред ограде.

 

Фото: Пиxабаy

Псеће уши су комплексан и осетљив чулни орган. Човек може да прими до 20.000 вибрација у секунди, а пас три пута више. Посебно високи тонови нису никакав проблем за пса чак и на подручју ултразвука. Зато пси добро чују и псећу звиждаљку коју ми скоро да и не чујемо. Људи боље чују дубље тонове, али ипак нам је недостижно чуло слуха једног пса.

Они све чују пре нас и више од нас. Уши су им покретљиве. Са четири спољашње групе мишића (то значи око 16 појединачних мишића), пас може да покреће своје уши по потреби. Усмерава их према извору звука као тањир сателита. Тако прецизно локализује звук.

Фото: Пиxабаy

Нама свако затварање врата аутомобила звучи једнако, али пас ће одмах препознати ауто свог власника. Исто тако одмах репознаје кораке познате особе, трчи и радује се, пре него што ми приметимо да неко долази. Пас може још нешто да учини помоћу својих покретних ушију. Нешто супротно.

Он може да се искључи ако то жели – бар у већини случајева. Блокира буку која му смета тако што окрене уши од ње. То добро функционише посебно када су у питању уобичајени звучи као ТВ или усисивач. Али то не значи да бука није неугодна псу. Није сасвим тачна тврдња да због наведених способности пас реагује на буку мање стресно од човека. Баш зато што боље чује, бука му више смета.

Прочитајте још: Ово су кључне чињенице које сваки власник паса мора да зна: Неке од њих ће вам сломити срце

Зато не треба псе излагати превеликој буци и галами. Пси са усправним ушима имају мању предност од оних са висећим, преклопљеним ушима. Усправне уши су покретљивије, тако ови пси левкаст облик својих ушију оптимално користе за ослушкивање, а тиме и за окретање насупрот нежељеним звуцима.

Прочитајте још: ПРЕСЛАТКА БОРБА: Мали питбул против траке за трчање! Ко ће победити? (ВИДЕО)

Уши су и седиште органа за равнотежу. Он се налази у тзв. лавиринту (коштаном и кожном) унутрашњег уха. Само слушање функционише на следећи начин: звучни таласи неког шума изазивају вибрације бубне опне, спроводе се даље и појачавају преко слушних кошчица. На крају доспевају у тзв. пуж унутрашњег уха. Тамо се налазе длачице које су надлежне за коначно вредновање различитих пристиглих тонова нпр. виших тонова који дођу у врх пужа. Ухо пса је ипак фасцинантна творевина, јер може да чује само оно што жели.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.