· · Коментари: 0
кућни љубимци

Како да се пас и мачка спријатеље? Уз неколико корака до решење проблема

Бројна домаћинства су доказ да је овакво нешто могуће, упркос њиховој међусобној интолеранцији, а ево и неколико савета како да спријатељите вашу мачку и пса.

1627302393_dog-3438453_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Будући да су у питању две потпуно различите врсте, они једни друге посматрају и као потенцијални плен али и као претњу. Да ли то значи да се апсолутно не могу сложити? Напротив! Ако сте довољно истрајни вашу љубимцу мачку и вашег верног пријатеља пса можете научити како да живе у слози под једним кровом.

Прочитајте још: Десет намирница које су ШТЕТНЕ по вашег пса: Одуприте се молећивим погледима!

Како да спријатељите пса и мачку?

Тренинг послушности

Када постоји проблем између мачке и пса, обично су пси они који га изазивају. То је зато што пси инстинктивно јуре мале животиње попут зечева и мачки, мислећи да су они плен. Један од начина да сузбијете овакав начин понашања јесте да спроведете тренинг послушности. Ваш пас мора да научи да не треба да јури за мачкама и да слуша ваше команде које га у томе спречавају. Основне команде које пас треба да савлада су – седи, стани, доле.

Интеракција само под вашим надзором

Током првих неколико недеља упознавања пса и мачке, они никако не би требало да буду сами. Дакле, важно је да ви будете присутни у сваком тренутку када они – одмеравају снаге. У исто време ви делујете као заштита својим љубимцима, али и као неко ко ће санкционисати лоше понашање. Ако пас види да се ви понашате опуштено у присуству мачке, он ће следити ваше понашање.

Обезбедите сигурно место за мачку

Својој љубимци мачки под обавезно обезбедите сигурно место на које би могла да оде ако се осети угрожено од стране вашег пса. Ово се посебно односи на прве дане њиховог контакта али је пожељно и касније, у случајевима када их остављате саме код куће. Типично оваква места су на неким узвишењима којима пас не може да приступи. А будући да су и пси и мачке врло територијалне животиње, и једно и друго морају да имају свој простор у вашем стану.

Прочитајте још: Препознајте ТОПЛОТНИ УДАР код вашег љубимца: Ево шта треба да урадите чим приметите симптоме! (ВИДЕО)

Замените мирисе

Док се људи већином ослањају на своје чуло вида, животиње попут мачака и паса дају предност њуху. Најбољи начин да се ваша мачка и пас упознају је свакако онај путем мириса. Они морају да буду у стању да препознају и прихвате мирисе једно другог. Можете заменити јастуче на ком пас обично спава са мачијим, или узети пешкир и прећи њиме преко мачије длаке и ставити га крај псећег места за спавање.

Континуирано излагање

Повезивање пса и мачке је процес који се неће догодити преко ноћи. Многи пси, а нарочито он “тинејџерског узраста” се поприлично узбуде када први пут виде мачку. То може да буде прилично узнемирујуће и за саму мачку. Потребно је да приступите континуираном излагању. У том вам случају могу помоћи вратанца кроз која се ваши љубимци могу посматрати а која деле просторију на две половине, при чему свако добија прилику да буде у свом делу, на сигурном.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.