Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Који су све знаци да ваш пас трпи бол: Обратите пажњу на ових шест сигнала

За разлику од човека, пас не може да каже када га нешто боли, али могу се уочити извесне промене у понашању које нам сигнализирају да нешто није у реду

1655112775_dominik-qn-TULqBUELe9c-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Постоји уврежено мишљење да су мачке те које најбоље крију болест и када их нешто заболи, али свакако ни пси нису далеко од тога. Наиме, они имају веома висок праг толеранције на бол (доста виши у односу на људски) и увек ће се трудити да прикрију бол што је дуже могуће. Пси ће показати да се не осећају добро, тек када бол постане неиздржљив.

Зато је јако важно на време уочити да пас има одређени проблем.

1. Губљење апетита

Када пас избегава храну, то у већини случаја није добар знак. Сматра се да је губитак апетита чешћи када пса боле вилица или зуби. Чак и када није у питању бол, ако ваш пас избегава храну, вероватно постоји одређени проблем, па би свакако најбоље било одвести га што пре код ветеринара.

Прочитајте још: Колико је потребно дивљем мачету да се социјализује? Ево шта треба да знате пре удомљавања

2. Промене у понашању

Баш као и људи, и пси постану нерасположени и мрзовољни када имају неки здравствени проблем. Ова промена може бити још већи  знак за узбуну ако је пас иначе дружељубив и живахан. Уколико ваш љубимац трпи бол он може постати раздражљив и агресиван јер здравствени проблем може да му снизи праг толеранције.

3. Стомачни проблеми

У стомачне проблеме спада широк спектар симптома. Сигнали који указују да нешто није у реду јесу: затвор (констипација), повраћање и дијареја. Они показују да систем органа за варење код нашег четвороножног пријатеља највероватније не ради како треба и да он због тога трпи бол. У ове проблеме спада и надутост од које могу да пате и куце. Надутост се манифестује нерасполоежењем, увећаним стомаком, тешким дисањем, узнемиреношћу и уплашеним погледом.

4. Проблеми са ходом

Храмљење може бити симптом многих болести, али најчешћи узрок јесте бол. Код старијих паса који пате од артритиса ово може бити изузетно честа појава. Ако вашег љубимца муче болови у костима и зглобовима веоватно ће теже устајати или одбијати да хода уз и низ степенице. Обратите пажњу и на положај главе - ако пас не може да сагне главу да би узео воду или храну, и то може бити аларм за узбуну.

5. Цвиљење или лајање

Када пас интензивно лаје или цвили, он жели да вам поручи да се не осећа добро. Посебно завијање и цвиљење не представљају добар знак. Такво понашање може бити један од првих сигнала да пас трпи огроман бол. Неопходно је зато да га одведете код ветеринара што пре.

Прочитајте још: Које боје виде пси? Рачунајући то бирајте ове нијансе за њихове играчке

6. Задиханост и дахтање

Ако приметите да ваш пас дахће знатно више него иначе, то може значити да њега нешто боли. Животиње које муче болови убрзаније дишу, што се манифестује дахтањем различитог интезитета. Иако је дахтање уобичајена појава, нарочито током лета, обратите пажњу да ли то траје више него уобичајено и да ли се јавља у ситуацијама у којима није пре.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas