Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет ствари које ваши пси НЕ ВОЛЕ кад им радите: Скоро сви власници греше

Грешке са овог списка скоро сваки власник прави

1693143239_shutterstock_443728036-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Из угла психолога, пас је са правом заслужио титулу "најбољег човеког пријатеља". Разлози су врлине које поседује - послушан је, емотиван, заштитнички настројен према власнику и његовој породици. Постоје многи знаци које нам они дају, а кроз које можемо да знамо шта мисле и осећају. Примера ради, кад год се ваш пас ослони на вас, често и целом својом тежином, знајте да је то заправо његов начин да вас загрли и да вам стави до знања да вас воли.

Такође, колико пута сте видели пса како вас мирно гледа у очи док се спремате да изађете из куће? Његова смиреност је знак да вам верује и да зна да се сигурно враћате. Зевање код паса није потпуно исто као и код људи. Пси зевају како би умањили стрес и анксиозност, што им помаже да се смире и остану у пријатном расположењу. То су само неке од занимљивости које би сваки власник требало да зна, а да ли знате шта они не подносе? Неке ствари које им радите су јаче од вас, али псима нису нимало пријатне. Ево о чему је реч:

Не воле загрљаје

"Неки пси се навикну на пољупце и загрљаје, али мало који пас ужива у томе", каже др Тајнс, специјалиста за понашање животиња. Грљење се обично своди на "умотавање" око њиховог тела, што личи на спутавање. Иако то није ваша намера, пас ће се узнемирити и можда уплашити. Пси не разумеју ову врсту интеракције, јер је не примењују са другим псима. "Нажалост, многи власници желе да пас ради оно што нама прија и да то трпи, али такав начин опхођења према њему није препоручљив, јер је он животиња".

Не воле пољупце

На питање да ли пси воле пољупце, стручњак каже да све зависи од пса. То ћете знати на основу говора његовог тела. Ако маше репом, приближава вам се да добије још или вам узврати пољубац на псећи начин, а то значи да прихвата ваш начин изражавања љубави. "Све зависи од тога како је васпитан и онога што је научио из искуства са људима", каже специјалиста за понашање животиња. Када су пољупци повезани са другим стварима које пси воле, попут мажења и голицања на осетљивим деловима тела, они ће повезати пољупце са нечим добрим. Ипак, неки пси нису задовољни овом врстом интеракције.

Не воле викање

Баш као и људи, пси не подносе викање. Они осећају вашу емоционалну реакцију, а агресиван тон може да изазове страх код паса. Понекад, пси могу чак и да покажу знакове депресије и осећаја анксиозности због таквих ситуација. Код "разговарања" са псом, најважнији је тон којим му нешто говорите. Повишен тон увек се повезује са забранама и љутњом власника.

Не воле кад их облачите

Иако новонастали тренд многима чини симпатичним, пси то не воле. Ако нису научени на одећу од најранијег узраста, нису склони прихватању облачења. Ветеринари сматрају да је одећа за поједине врсте паса неопходна, јер их чува од хладноће, али има и оних власника паса који претерују са облачењем својих љубимаца. Облачење паса препоручује само у ситуацијама када је напољу температура испод нуле.

Не воле кад им браните да њушкају

Када изводите пса у шетњу, дозволите му да истражи околину и њушка. Ова радња је врло природна за псе. Чуло мириса код паса је 10.000 од 100.000 пута снажније од људског. Често се истиче да би пас могао да нањуши једну кап крви на подручју великом попут олимпијског базена. Псима је чуло мириса кључно за комуникацију, истраживање и процену.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas