· · Коментари: 0
брига

Зашто је важно да пса помазите пре напуштања куће: Ево колико ће њему то значити!

Спроведени експеримент потврдио је како су пси који су били мажени пре одласка њихових власника знатно мирнијег понашања.

1609227743_Depositphotos_151109072_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Ветеринари су открили како мажење љубимца пре напуштања дома може помоћи да се његов стрес због напуштања значајно умањи.

Сваком власнику паса добро је познат тужни поглед који му је његов љубимац склон упутити када га оставља за собом приликом изласка из куће или стана. "Али молим те, можемо ли се мазити још пет минута?", као да у том тренутку говоре те велике псеће очи. И колико год нам то тешко пада, посао не чека никога, те се с тугом у срцу морамо се привремено одвојити од свог четвероножног пријатеља. Али, идући пут пре напуштања дома обавезно помазите свог љубимца.

Прочитајте још: Боља од СПАЈДЕРМЕНА! Маца пркоси гравитацији

Према истраживањима, кратко мажење са нашим љубимцима тренутак пре него што прођемо кроз врата, помаже у одржавању њихове смирености за време нашег изостанка. Ветеринарска студија објављена у научном часопису 'Јоурнал оф Ветеринарy Бехавиор' показала је да нежно мажење пса пре напуштања куће позитивно утиче на његово здравље.

Умањује појаву стреса због напуштања

У пилот студији истраживачи су псе поделили у две категорије. У групи мажења власници су минут мазили своје псе пре него што су отишли и оставили их с експериментатором, док су власници у неутралном стању минут игнорисали свог пса пре изласка. Власника није било укупно три минута у оба случаја.

Прочитајте још: Погледајте булдога који жели да спасе Леонарда ДиКаприја (ВИДЕО)

Научници су пратили понашање паса док власника није било, мерили су откуцаје срца пре и након раздвајања и приметили су појачано балављење животиња након одласка њихових власника. Иако ниједан пас није био под великим стресом, уочено је да су животиње из обе скупине провеле готово половину времена тражећи своје власнике видно узнемирени.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.