Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДУГО СТЕ У ВЕЗИ, А ВАРНИЦЕ СУ СЕ СМАЊИЛЕ? Брачни терапеут открива како да појачате привлачност у кревету

Брачни и породични терапеут открива како да побољшате интимну привлачност у вези.

1716032590_shutterstock_2361709403.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Породични и брачни терапеут Ијан Кернер свакодневно се сусреће са различитим причама и проблемима својих клијената. Недавно се за Си-Ен-Ен осврнуо на горући проблем код многих парова - се*уалну привлачност.

Недавно је испричао причу са једне брачне терапије. Мушкарац је тврдио да не осећа никакву привлачност у кревету са женом. Приписивао је то стресу, хормонима или анксиозности. Међутим, у одвојеном разговору са терапеутом испричао је другачију причу. Наиме, одлучио је да будЕ у односу са особом која га не привлачи се*суално. Поставље се питање зашто би то неко урадио ако не осећа никакве варнице?

Терапету је разговарао са многим мушкарцима у 30-им годинама који су му рекли да када су коначно нашли жену коју су желели да ожене, она је испуњавала све осим једног. Карактеристике на тој листи укључивале су "биће моја најбоља пријатељица", "биће сјајна мајка“, "наши пријатељи и породице се тако добро слажу" и "она ме заиста воли". Једина ствар која се није подударала јесте се*суална привлачност.

Се*уалност је једна од важних ствари која раздваја романтичну везу од платонске. Представља једну врсту "лепка" који помаже партнерима да буду повезани, додаје брачни терапует. Истраживања показују да, иако је физичка привлачност једна од важнијих ствари који људе виде у потенцијалном партнеру, ипак није на првом месту код многих мушкараца и жена, рекао је др Џастин Лехмилер са Кинси Института на Индијана Универзитету.

Шта је још важно?


Добар интимни однос може да помогне у заштити од психичког стреса, укључујуц́и анксиозност и депресију, помаже паровима да остваре дубљу везу и побољшава задовољство везом.

"Ако је веза оброк, сексуални део би требало да се сматра његовим саставним делом, као што је протеин, уместо неозбиљним делом као што је десерт", каже Ева Дилон, се*суални терапеут из Њујорка.

"По мом искуству, могуц́е је да жене негују жељу за партнером уз значајан напор, али ако мушкарац нема жељу за својом партнерком на почетку везе, никада је нец́е пожелети", додала је Дилон. 

Ипак, мањак се*суалне привлачности не представља увек проблем за парове, рекла је сексолог др Ивон Фулбрајт.

"За неке људе недостатак се*суалне привлачности може да доведе до неверства или развода. За друге, недостатак привлачности постаје проблем само када се окренемо друштвеним очекивањима у вези са интимним односми жељом", рекао је Фулбрајт,  професор на катедри за социологију на Америчком универзитету у Вашингтону, пише Си-Ен-Ен.

Ипак неке психолози и терапеути упозоравају да се не ставља превише нагласка на важност тренутне се*суалне привлачности.

"Имамо погрешно схватање да морамо да будемо физички привучени некоме када се први пут сретнемо или да нема потенцијала за везу. То једноставно није тачно. Привлачност може да расте како некога упознате и доживите повец́ану блискост и повезаност", рекла је се*суална терапеуткиња др Рејчел Нидл. 

Како да повећате привлачност у односу?


Шта треба да урадите ако ви и ваш партнер останете без се*суалне енергије? Фулбрајт је упозорио да не треба давати свеобухватне савете, већ да то зависи од самих партнера. 

"Парови морају да одлуче колико ц́е бити искрени једно према другом. Немојте мислити да је све изгубљено ако сте у дугој вези. За неке парове, се*суална жеља може временом да расте ако се фокусирају на њу, рекао је Дилон и додаје да би свако требало да има у виду да је се*суално здравље барометар укупног здравља. Ипак, ако заиста доживљавате необјашњив пад интересовања за интимни однос, размислите о разговору са својим лекаром. Можда је ваш ниво тестостерона заиста пао, али свакако шта год да је у питању брачни терапеут саветује да будете искрени са својим партнером и отворено разговарате о сопственим жељама, потешкоћама и недоумицама. У разговору је кључ!

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas