Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како спречити ЈЕСЕЊЕ опадање косе? Све што је потребно је мало додатне неге, дисциплине и упорности

Уколико имате овај проблем, послушајте следеће савете

1695120437_shutterstock_1186035430--1-.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Промена годишњег доба представља критичан период за косу која тада губи сјај, постаје опуштена и непослушна, а ако се ујутру будите с јастуком прекривеним власима косе, знајте да је у питању јесење опадање косе.
Сви проблеми са јесењем опадањем косе могу врло лако да се избегну. Потребно је само мало додатне неге, дисциплине и упорности.

Јаче формуле

Мада се чини као ништа лакше, и код прања косе постоје нека правила. За почетак, перите је два пута, не једном, али с врло мало шампона. Пре шампонирања на врхове косе нанесите уље, рецимо бадемово, арганово или рицинусово уље. 

Косу перите топлом водом, никако врућом или хладном. Топла вода помаже да површински слој косе боље апсорбује састојке шампона и да се лакше уклоне мртве ћелије коже с темена главе.

С јесени, потребно је да пређете на нешто хранљивије шампоне који неће лишавати длаку природних уља и липида. Бирајте регенеришуће шампоне на бази природних уља аргана, макадамије, кокоса или какао и схеа бутера. Дакле, шампоне-чистаче оставите по страни. Исто учините и са балзамом – ове јесени пређите на неки кватетлинији, гушће текстуре и стављајте га само на врхове. Након што сте опрали косу, не трљајте је пешкиром, већ упијајте влагу тако што ћете је благо притискати фротиром. 

Косу чешљајте пре прања, а идеално решење је природна четка од длаке дивље свиње. Требало би таквом четком да ишчешљате косу 100 пута ујутру и исто толико пута увече. На тај начин чистите косу од смога, прљавштине и осталих штетних материја и масирате теме главе.

Лосиони, уља и чајеви

Код куће можете сами да направите лосион који ће ојачати косу. Помешајте две кашичице вотке, пет капи етеричног уља рузмарина, пет каши уља ловора и пет капи уља жалфије и утрљавајте два до три пута недељно добијену мешавину у кожу главе. Косу после тога оперите.

Бадемово, орахово, лавандино, као и многа друга есенцијална уља, имају одличан учинак на власиште. Пар капљица умасирајте у теме и понављајте то неколико месеци. За брзи ефекат пар дана наносите смесу сваки дан 2-3 пута како би зауставили даља оштећења косе.

Након прања исперите косу чајем од коприве или камилице (за то је потребно око 1 литар чаја), а помоћи ће и нана, рузмарин и жалфија. 

Хранљиве маске   

Како би сува и оштећена коса поново добила стари сјај, а корен ојачао, пробајте најпопуларнији рецепт за негу косе у кућним условима. Умутите јаје и две кашике загрејаног маслиновог уља и оставите да делује 15 минута. Јаја опорављају косу, али будите опрезни, ово не примењујте више од два пута месечно.

Иначе, маске и паковања се наносе од врха ка корену. Прво њима намажите прве две трећине косе, сачекајте 10 минута (осим ако није другачије назначено), па их тек онда ставите и на део ближи корену. Оставите још пет минута и добро исперите.

Мед

Мед елеминише перут и побољшава влажност косе, што је изузетно важно након летњег периода. Направите смесу од две кашике меда и три кашике маслиновог уља и оставите да делује 15-20 минута. Овакве маске су чудотворне и одговарају свим типовима косе.

Кокосово уље

Сем прелепог мириса, кокосово уље опоравља крајеве косе и даје јој сјај. Нанесите га на мокру косу, увијте у пешкир и оставите да делује 30 минута. 

Јабуково сирће

Вратите живот у суву, искрзалу косу овом једноставном домаћом маском. Помешајте једну кашику јабуковог сирћета, две кашике маслиновог уља и три беланцета. Све добро измутите, па мешавину нанесите на власиште. Затим умотајте косу пластичном фолијом и све исперите после сат времена.

Авокадо

Ово паковање важи за једно од најпопуларнијих у свету, а све што вам је потребно је један зрео авокадо. Једноставно га добро изгњечите виљушком или уситните у блендеру, па нанесите на косу. Оперите је након 15 минута.

Помоћ изнутра

Вероватно најбољи савет за јеснеју негу косе јесте да се правилно храните. Исхрана богата протеинима (јунетина, пилетина, риба, јаја, млечни производи, ораси, семенке, махунарке) ће помоћи да коса ојача, док ће намирнице богате омега-3 масним киселинама попут лососа, коси дати сјај и блиставост. Зелено лиснато поврће попут кеља и спанаћа који садрже гвожђе и витамине Ц и А ће учинити вашу длаку јаком, а, наравно, треба пити и довољно воде.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas