Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико често је потребно да се шишате? Зависи од типа и дужине косе

Како би наша коса била сјајна, здрава, негована, деловала густо, важно је да се редовно шишамо, односно поткраћујемо. Али, учесталост шишања неће бити једнака за свакога јер то зависи од облика фризуре, дужине и типа косе, односно да ли је она равна, коврџава, танка, густа...

1718362558_shutterstock_2136195021.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Како бисте одредили када је потребно да се шишате или поткратите косу, прво је важно да направите разлику између ова два појма.

Шишање односно поткраћивање

Иако су шишање и поткраћивање два слична поступка, ипак се по нечему разликују.

Наиме, поткраћивањем косе не уклањамо више од четири центиметра косе и фризеру на поткраћивање одлазимо када приметимо суве и испуцале крајеве, или кад фризура почиње да губи облик, а потребно ју је само мало дорадити.

Шишање је нешто драстичније и тада се уклања више од четири центиметра косе, па ако то желите, потпуно мењате облик фризуре. Шишање је нужно када приметите да вам је коса веома сува и да је више ништа не може дубински опоравити, када се мрси и када фризура почиње да губи свој облик и делује беживотно.

Поткраћивање косе зависи од дужине

Кратка коса

Кратке фризуре назахтевније су када је шишање, односно поткраћивање у питању јер се раст косе на њима најбрже примети и фризура већ након неколико недеља може да изгуби облик.

На пример, ако сте ошишани на боб који сеже до браде или пуно краћи пиxие цут, већ након шест до осам недеља коса ће бити пуно дужа и то више неће бити исте фризуре.

Зато је потребно да кратку косу додатно кратите већ након шест недеља, односно месец и по дана.

Коса средње дужине

Коса средње дужине није тако захтевна за одржавање, али ако не желите да дугорочно пређе дужину кључне кости. Много зависи од њене густине, а требало би да је поткраћујете отприлике сваких 12 недеља, односно свака три месеца.

Дуга коса

Поткраћивање дуге косе зависи од тога колико је она здрава, односно од тога колико имате испуцалих крајева, да ли је третирате често врућим апаратима за стилизовање и слично.

Ако имате косу која је релативно слаба и склона пуцању, поткраћивање се препоручује отприлике сваких 8 до 10 недеља док се, ако имате снажну косу, поткраћивање препоручује сваких 12 недеља.

Поткраћивање косе зависи и од текстуре

Танка коса

Танка коса је прилично подложнија пуцању и оштећењима, па је самим тим потребно и чешће да се поткраћује, односно шиша.

То, наравно зависи од врсте фризуре коју носите јер није исто носити кратки боб или желите да имате дугу косу до половине леђа. Стога, ако имамо танку косу, али кратку фризуру, поткраћивање се препоручује између сваке четири и шест недеља.

За фризуру средње дужине поткраћивање је препоручено сваких шест до осам недеља, а за дугу косу сваких осам до 12 недеља.

Густа коса

Густа коса је прилично отпорна на разне утицаје попут честог стилизовања, коришћења врућих апарата, избељивања и слично, па је краћење ретко потребно.

Чак штавише, густа коса може деловати здраво и више од пола године без поткраћивања, па је заправо, шишање једном годишње сасвим довољно како би се задржао одређени облик.

Коврџава коса

Коврџава коса поткраћивање захтева сваких шест до осам недеља без обзира на дужину косе.

Ово је нужно како би се задржала дефиниција коврџи и како би фризура имала правилан облик. Такође, испуцали крајеви, у зависности од боје и дужине, на коврџавој коси знају посебно истицати, па их је потребно уклонити на време и спречити даље пуцање косе, наводи Мисс7.

(Блиц жена/Мисс7)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas