Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Нега КОСА у позним годинама: Три начина да јој повратите густину и сјај

Иако не можете да вратите време уназад, можете предузети кораке да помогнете својој коси да поврати младалачку пуноћу

1707306588_Foto-Shutterstock-kosa.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Како наше тело стари, тако се и одређене ствари на нашем телу мењају, попут власи косе. Коса постепено (или драстично) постаје седа и свака од нас треба да се на прави начин избори са тим.

- Те промене се дешавају као резултат смањене активности матичних ћелија у фоликули длаке - каже дерматолог Нилам Ваши.

Иако не можете да вратите време уназад, можете предузети кораке да помогнете својој коси да поврати младалачку пуноћу и сјај. Ево како да решите три типична проблема са којима се суочавају и мушкарци и жене.

Први проблем: Боја

Иако сви говоре о томе да коса "поседи", праменови који су вец́ на глави заправо не мењају боју, пише "Цонсумер репортс". Уместо тога, нове власи расту у сивој или белој боји, захваљујуц́и губитку меланоцита који је повезан са старењем.

Можете, наравно, да се офарбате, али што више имате седих власи, то ћете чешће морати да их фарбате и теже их је прикрити.

Али пустити косу да поседи може бити атрактивна опција - са правом врстом шампона.

- Прање косе љубичастим шампоном једном или два пута недељно уклања све жуте нијансе како би седа или бела коса остала живахна - каже Рене Коен, виши стилиста.

„Сиво мешање“ такође може пружити начин за постепени прелазак на нову природну нијансу. Колориста додаје неке светлије и тамније нијансе у вашу косу како би се седи праменови боље стопили. Најбоље функционише за људе који имају најмање 25 посто сивих.

Други проблем: Губите косу

- У старијим годинама, у било ком тренутку, више длака се налази у фазама мировања или опадања, а мање њих је у фази раста. И пречник појединачних праменова такође постаје мањи, због чега коса изгледа мање пуна - каже Ваши.

Решење за овај проблем су спрејеви за суво текстурирање који ће дати дебљину коси и учинити да привремено изгледа пунија. С друге стране, шампони за повећање волумена, балзами и пене неће дати пожељан ефекат.

Трећи проблем: Коврџава коса

Седе длаке понекад расту грубље, што може учинити да коса изгледа коврџаво и неукроћено. Можда је то само старост, али фактори животне средине такође играју улогу.

- Хемикалије и топлота могу утицати на старење косе. А време на сунцу може разградити протеине у коси и такође довести до промена које утичу на текстуру нових праменова - каже Ваши.

Решење може бити кератински третман чиме ће коса изгледати равномерније и више глатко. Иако поступак може трајати неколико сати, резултати ће трајати месецима.

(Она.рс)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas