Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Спречите ОПАДАЊЕ косе: Три кључна савета којих треба да се придржавају ЖЕНЕ када пређу педесету уколико желе бујну и густу косу

Позната дерматолошкиња открива у чему је тајна

1695463265_Foto-Shutterstock-opadanje-kose.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Како старимо, године почињу да нам се виде на кожи, али и на коси. Први знак је седа коса, а ту су и мања густина и опадање.

- Када старимо, цело наше тело стари. Оно што се догађа је да се наше ћелије једноставно уморе и престану да раде добро као пре. Фоликул длаке није ништа другачији, па наши фоликули длаке једноставно више нису способни за раст косе, баш као што наша кожа није баш способна да регенерише колаген - рекла је дерматолошкиња Нера Натан за стране медије, па открила три начина како доскочити том проблему.

1. Заборавите на брзе дијете и једите протеине

Исхрана је уско повезана са здрављем косе, па је врло важно имати избалансирану исхрану. Избегните рестриктивне дијете или исхрану која вас ограничава, те уносите довољно протеина. Ваша коса ће блистати, јер коса је грађена од кератина, који је протеин.

- Већина здравих жена требало би да циља на количину од 40 до 60 грама протеина дневно, а ја мислим да је то много више него што многе од нас уносе. Други стручњаци предлажу да циљате на више од 100 грама дневно. Може се са сигурношћу рећи да би сви могли више да пазе на унос протеина - упозорава др Натан.

2. Смањите стрес

Хронични стрес који ни не примећујете лоше утиче на психичко и физичко здравље, па тако и на раст косе.

- Све је више доказа да свакодневни стрес може да повећа наше хормоне стреса попут кортизола, што заузврат може поступно скратити циклус раста длаке и искључити наше фоликуле длаке - каже дерматолошкиња.

Дакле, послови који се раде под превеликим притиском, изгарање и приватне околности које изазивају тескобу могу довести до повећаног губитка косе током времена. Кључно је пронаћи контролу стреса коју можете редовно да практикујете, попут медитације, шетње, повезивања с драгим људима и доброг сна.

3. Негујте косу споља

Иако здравље косе долази изнутра, постоје и спољни утицаји који оштећују косу.

- Смањите употребу стилизовања и хемијске обраде и избегавајте састојке који су познати као иританти за теме главе и фоликул длаке, као што су силикони или мириси - истиче др Натан.

Ако желите активно да подстакнете раст и густину, одлучите се за третмане или серуме.

- Ако неко тражи природни третман против опадања косе, постоје подаци о утицају кофеина и куркуме. Кофеин стимулише раст косе, док је куркума одлична за суво и надражено теме - закључила је дерматолошкиња.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas