Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Изолацијом до велике уштеде енергије

Рамови и стакла расипници топлоте

1633944687_Rambo-Amadeus-pomae-Dejan.jpg
Фото: Декс.рс
Oglas

Поред зидова, плафона, подова, степеница, ходника, димњака, камина, улазних врата, апсолутно највећи „потрошачи” су прозори. На то упозоравају сви стручњаци за изолацију, јер се топлота губи и кроз стакла али и профиле (рамове). Губици износе просечно од 240 до 280 кwх/м2 годишње. Најновији стандарди ЕУ су далеко нижи од 1,40 до 1,80 W/м2К.

Једна од мера које штеде енергију је дихтовање прозора и врата алуминијумским лајснама. Изолацијом прозора и врата, смањује се потрошња енергије за грејање, повећава температура, елиминишу прашина, смог, бензол и  честице опасне по здравље.

Мало се зна да је највећи тренд у свету зарада уз помоћ штедње. Стручњаци Агенција за енергетику Србије, перманентно едукују о енергетској ефикасности као мерилу уштеде енергије и смањењу трошкова грејања постављањем изолације. Сам појам енергетске ефикасности најчешће се сусреће у два могућа значења, од којих се једно односи на уређаје, а друго на мере и понашања.

Под енергетски ефикасним уређајем сматра се онај који има велики степен корисног дејства, заправо, мале губитке приликом трансформације једног вида енергије у други. Када је реч о мерама, подразумевају се оне које се примењују у циљу смањења потрошачке енергије. Добро осмишљеном интервенцијом, на потрошним тачкама можете уштедети и до 50 одсто енергената.

 

Фото: Декс.рс

Рамови и стакла расипници топлоте

Поред зидова, плафона, подова, степеница, ходника, димњака, камина, улазних врата, апсолутно највећи „потрошачи” су прозори. На то упозоравају сви стручњаци за изолацију, јер се топлота губи и кроз стакла али и профиле (рамове). Губици износе просечно од 240 до 280 кwх/м2 годишње. Најновији стандарди ЕУ су далеко нижи од 1,40 до 1,80 W/м2К.

Једна од мера које штеде енергију је дихтовање прозора и врата алуминијумским лајснама. Дихтовањем алуминијумским лајснама штитимо се од много штетних фактора, као пепела, чађи, отпадне топлоте, бука, сумпорних и азотних оксида. Нема мириса безина, бензола, смога.

Стручњак за изолацију дрвених прозора и врата Дејан Крстић из Београда дошао је на ову идеју још осамдесетих година путујући по Чешкој. Наиме, траке од дуралуминијума и мангана, заптивају све отворе и подижу темепературу у стану до шест степени. Смањују потрошњу енергенета за 30 одсто, чађ, прашину и све друге реагенсе опасне по здравље за 80 одсто, а спољашњу буку 95 одсто, тврди овај стручњак. Крстић је иновирао ову методу бавећи се већ три деценије проблемима изолације, губитка топлоте, али и хлађења лети.

Један од оних који су презадовољни изолацијом тракама од алуминијума је и познати музичар Рамбо Амадеус. Тврди да му је у стану тишина као на селу, иако живи у центру Београда.

– Чује се куцање сата, као код моје бабе пре 40 година. Најлепше је што сам изоловао стан за стотинак евра (у динарима), па ово треба свако да проба – саветује познати текстописац и композитор.

Захват је јефтин, све се исплаћује, тврди Дејан Крстић, већ за годину дана, наравно, зависи и од хладноће зими. Овако можете затворити отворе до центиметар и по, а многи их зову да се захвале, после добијања неколико рачуна за грејање, а највише због топлоте којом су ушушкали многа домаћинства. Цена дихтовања је 200,00 рсд по дужном метру утрошеног материјала са уградњом.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas