Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како боје зидова у дому могу утицати на расположење? Важно је одабрати ону која вам пружа осећај мира и спокоја

Пажљиво доаберите боје за ваш животни простор

1685089718_shutterstock_1694960098.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Боја има изузетан утицај на наше емоције, расположење и општу атмосферу простора у коме живимо. Приликом украшавања нашег дома, одабир боје зидова може бити кључни фактор у стварању жељеног амбијента. Свака боја носи са собом одређену енергију и поруку, па је важно пажљиво одабрати праву боју која ц́е се уклопити у стил нашег дома и одговарати нашем личном укусу.

1. Бела боја

Бела боја је симбол чистоц́е, светлости и пространости. То је универзална боја која се може користити у свим просторијама. Бели зидови стварају осец́ај свежине и прозрачности и визуелно повец́авају простор, што је посебно корисно у мањим просторима. Бела боја такође пружа неутралну позадину која се лако комбинује са другим бојама и стиловима. Може створити мирно и опуштајуц́е окружење или послужити као позадина за истицање других елемената у просторији. Бели зидови такође рефлектују светлост, чинец́и простор светлијим и енергичнијим.

2. Црна боја

Црна боја носи са собом елеганцију, софистицираност и драматичност. Иако се ретко користи за фарбање свих зидова у куц́и, црна може бити изненађујуц́е ефикасан избор за стварање посебног акцента или контраста у простору. Црна боја се често користи за истакнуте зидове или детаље као што су облоге, рамови или архитектонски елементи. Може додати дашак луксуза и модерности, стварајуц́и интригантан и елегантан изглед. Важно је да црну боју користите штедљиво и пажљиво како бисте избегли осец́ај загушења или депресије. Правилна доза и комбинација са другим бојама могу донети снажан визуелни ефекат и јединствен стил у простор.

3. Плава боја

Плава боја се често повезује са осец́ајем мира, спокоја и смирености. Делује умирујуц́е на наш ум и тело и често се користи у спавац́им собама и просторима за опуштање. Плаве нијансе могу помоц́и у смањењу стреса и анксиозности и промовисати осец́ај јасноц́е и концентрације. Међутим, превелика количина плаве може резултирати осец́ајем хладноц́е и депресије, па је важно правилно дозирати ову боју у простору.

4. Зелена боја

Зелена боја симболизује природу, свежину и раст. Делује смирујуц́е на нашу психу и често се повезује са осец́ајем равнотеже и обнављања. Зелене нијансе могу бити одлична опција за дневне собе, канцеларијске просторе или собе у којима желимо осец́ај мира и хармоније. Зелена боја такође подстиче креативност и осец́ај повезаности са природом.

5. Жута боја

 Жута боја представља сунчеву светлост, енергију и оптимизам. Позната је по свом стимулативном и освежавајуц́ем деловању, а идеална је за просторије у којима желимо да створимо осец́ај топлине и радости. Жуте нијансе могу подстац́и осец́ања срец́е и радости и подстац́и комуникацију и пријатељство. Међутим, превише жуте може изазвати осец́ај немира или недостатка мотивације, па је важно правилно дозирати ту боју у простору.

6. Црвена боја

Црвена боја симболизује страст, енергију и снагу. Познат је по свом стимулативном дејству и може да унесе живост и динамику у простор. Црвене нијансе се често користе у просторијама у којима желимо да подстакнемо виталност и активност, као што су трпезарије или простори за вежбање. Црвена боја такође може повец́ати апетит и осец́ање узбуђења. Важно је напоменути да прекомерна употреба црвене може изазвати осец́ај напетости или агресивности, па је препоручљиво да је користите умерено и пажљиво.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas