· · Коментари: 0

Како очистити флеке на БЕТОНУ: Било да имате бетонску терасу или прилаз, ово су најјефикаснији начини

Бетонске терасе и прилази су издржљиви, јефтини и захтевају минимално одржавања

1656084867_house-g96c82a2bd_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Међутим, прљавштина, остаци и масноћа могу временом оштетити ове чврсте површине и оставити трајне упорне мрље. Ево како очистити бетонску терасу или прилаз вашој кући и уклонити ружне мрље.

Прочитајте још: Уз помоћ ДВЕ НАМИРНИЦЕ и 30 СЕКУНДИ неутралишите непријатне мирисе у купатилу: Никад ефикаснији трик
Постоји много елемената који могу запрљати вашу терасу. Бетонске терасе су изложене тешким временским приликама и доста се употребљавају, поготово током топлијих месеци. Ово може учинити да ваше шеталиште, тераса, прилаз или бетонски плочник изгледају неуредно и умрљано. Редовно чишћење и одржавање , међутим, могу обновити вашу бетонску терасу и осигурати да изгледа лепо у годинама које долазе. 

Шта ће вам требати:

  • Метла или дуваљка за лишће
  • Сунђер или крпа
  • Рибаћа четка
  • Црево за поливање
  • Спреј боца или канта
  • Раствор за чишћење
  • Заштитна опрема, укључујући гумене рукавице, заштитне наочаре и респиратор 

Корак 1: Уклоните намештај, а затим сву површинску прљавштину и остатке
Уклоните сав намештај, роштиље или садилице са терасе тако да цела површина буде видљива. Очистите прљавштину, остатке или лишће. Покријте све оближње биљке или пејзаже церадом за заштиту.

Корак 2: Третирајте мрље 
Мрље од воде и буђ: Користите баштенско црево или машину за прање под притиском да уклоните мрље од воде или плесни. Ако ово не помогне, помешајте раствор од 3/4 шоље избељивача и 3л воде воде  Носите заштитну опрему, укључујући гумене рукавице, истрљајте подручје четком. Темељно исперите чистом водом. Уверите се да је тераса потпуно сува пре него што вратите украсне предмете или намештај на своје место.

Мрље од масноће и уља: Поспите мрљу пиљевином, кукурузним скробом или содом бикарбоном да бисте апсорбовали масноћу. Такође можете помешати соду бикарбону са мало воде да бисте направили пасту за чишћење. Нежно га утрљајте у мрљу и оставите да одстоји 30-60 минута. Затим исперите раствор или обришите остатак праха.

Запамтите: Бетон је порозан. Ако је мрља од уља стара, можда је продрла дубље испод површине. Покушајте да користите одмашћивач да уклоните старе мрље од масти са бетона, пратећи упутства произвођача.

Мрље од рђе: Бело сирће је практичан, еколошки прихватљив начин за уклањање мрља од рђе са цементних тераса. Напрскајте га директно на мрљу и оставите да одстоји мање од сат времена да продре у дубоке мрље. Очистите четком са чврстим влакнима. Ако је бетон направљен да изгледа као камен или дизајниран са зрном, покушајте да га четкате у складу са оригиналном површином да бисте избегли било какве ружне огреботине. Исперите водом и оставите да се осуши. Ако се мрља не поправи, поновите поступак или испробајте средство за уклањање рђе за бетон.

Корак 3: Очистите подове у дворишту
Сапун и вода за суђе: Сапун за суђе је одмашћивач и добар је за чишћење масног и прљавог бетона. Направите раствор за чишћење од топле воде и неколико капи сапуна за суђе и нанесите га на површину. Оставите да одстоји неко време, а затим обришите терасу и исперите је свежом водом. Поновите процес онолико пута колико је потребно.

Сирће или сода бикарбона  Ова природна средства за чишћење добро делују за чишћење цементних тераса са тврдокорним мрљама од угља или рђе. Помешајте једнаке делове сирћета и воде, истрљајте двориште мешавином, а затим га добро исперите. Ако се мрље не растварају, покушајте са неразређеним сирћетом. Немојте користити мешавину сирћета и соде бикарбоне у машини за прање веша. И обавезно заштитите руке, очи и нос како бисте смањили било какву иритацију.

Спречите мрље на тераси пре него што се појаве 

Заптивач за бетон је најбоља опција за избегавање мрља на цементној тераси. Ако сте спремни за изазов, нанесите их сами помоћу распршивача или ваљка. У супротном, позовите стручњака. Чистите вањске бетонске подове често. Ово је такође одличан тренутак да прегледате да ли има оштећења и извршите све неопходне поправке на време, док флеке нису продрле дубоко у бетон. 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.