Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово је главни АДУТ модерног ентеријера у вашој гаражи

Гаража је специфична просторија која често има вишеструку улогу, па тако људи паркирају возила, одлажу алате, складиште старе и непотребне ствари, или је користе као радионицу. Због тога се ретко посвећује пажња естетској улози гараже.

1662112291_betonska-garaza.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Међутим, последњих година су све популарније боје за бетон, које обичну гаражу која је најчешће мала и не превише осветљена, могу да претворе у просторију угодну за боравак. Зато ћемо у овом тексту објаснити како одабрати боју за бетонску гаражу, односно шта су и које су карактеристике боја за бетон, и како прави избор може да утиче на крајње резултате.

Бојење бетонске гараже

Као што смо напоменули у уводу, гаража је веома специфична просторија којој се често не придодаје превише пажње. Као таква, гаража је најчешће мала и без већих прозора, па самим тим нема природне светлости и адекватног осветљења. Поред тога, људи често у гаражи поред аутомобила, држе свој алат, обављају хоби послове или поправке.

Због тога боје за бојење бетонске гараже, треба да задовоље неколико услова. Пре свега, због великих температурних амплитуда и слабије изолације простора, боја за гаражу мора да буде отпорна на екстремне температуре, кондензацију, смрзавање и одмрзавање.

Како се у гаражи складиште и запаљиве супстанце као што су гориво или уље, боје за гаражу не смеју да буду запаљиве у контакту са отвореним пламеном.

За аутомобиле и њихов рад се често везују и различите течности као што су уље, гориво, вода или антифриз, па би боја за бетонску гаражу мора да буде отпорна на деградацију, и да притом омогући да се течности и уља лако скину са површине. С обзиром да је гаража мала, боје не би требале да имају непријатан мирис, како би људи могли да бораве безбедно, а поред тога, права нијанса може да створи угодан осећај током боравка.
Данас су у продаји најразличитије боје за бојење бетонске гараже, различитог састава, карактеристика и нијанси, па ћемо даљу пажњу посветити врстама боја за бетон.

Врсте боја за бетон и бојење бетонске гараже

Бетон је један од најзаступљенијих грађевинских материјала, али с обзиром да га каратерише прилично депресивна, сива боја, велики број људи се одлучује за даљу обраду. Иако су опције за украшавање бетона огромне (украсни камен, плоче, каменчићи), када је у питању гаража, људи често занемарују декорацију и бирају повољније опције.

Иако су опције за декорацију гараже током изградње бројне, код већ изграђених објеката као што је гаража, најприступачнија, а притом и најпогоднија опција је бојење бетона. Боје за бетон продиру дубоко у структуру бетона, па је површина знатно отпорнија на хабање и оштећења. По правилу, што се боја спорије суши, то дубље продире у бетон и тако гарантује већу отпорност. Тако при бојењу, треба бити стрпљив и избегавати бојење при вишим температурама, односно наношење боје на загрејан бетон.

Боје за бетон се разликују по саставу који утиче на њихове карактеристике, од чега директно зависи и њихова цена. Тако се често разликују боје за бетонске подове и зидове, боје за ентеријер и екстеријер, а увек доступне су и најразличитије нијансе.
 
Акрилне боје за бетон

Акрилне боје за бетон, као што је боја за бетон Хелиос, су првенствено повољне, али пружају задовољавајућу отпорност на механичка оштећења и хемијске агенсе. Због тога их одликује повољан однос цене и квалитета. Ове боје су отпорне на влагу, сунчево зрачење и механичка оштећења, али само у одређеној мери, па су погодне за бетонске површине тераса, балкона и гаража у којима се не борави често.

Ове боје за бетонске гараже су такође флексибилне и добро се везују за површину, па могу да се користе за подове гараже, али само када није реч о гаражама које имају идустријску улогу. У случају да се гаража користи свакодневно, бољи избор је Бетакрил акрилна боја за бетон Маxима, која садржи восак и специјалне адитиве. Ове боје уз акрил, користе и додатке, па тако постоје акрил-полиуретанске, акрил-епоксидне и акрил-силиконске боје, које комбинују позитивне карактереистике два или више типа.

Адитивима се акрилним бојама побољшава отпорност на влагу, УВ зраке и остале механичке и атмосферске утицаје, па могу да пруже већи степен заштите површина. Ове боје немају непријатан мирис, па су веома погодне по околину и здравље људи који бораве у гаражи. Поред подова, акрилне боје представљају погодан избор и за фарбање прилаза гаражи.
 
Полиуретанске боје за бетон

Полиуретанске боје као што је Сика Флоор су нешто скупље, али гарантују знатно боље карактеристике од акрилних боја за бетон. Ове боје су на бази полиуретанске смоле, квалитетних пигмената, пунила, адитива и растварача. Као такве, могу да буду двокомпонентне или једнокомпонентне, и користе се за фабање унутрашњих и спољашњих површина гараже.

Када се полиуретанске боје припреме, представљају веома темељан премаз високе отпорности. Тако гарантују одличну отпорност на механичка оштећења, УВ зраке, влагу и остале супстанце као што су уља или горива. Због одличних карактеристика, ове боје се препоручују за подове гараже. Када користите двокомпонентне полиуретанске боје, хемијска реакција између два састојака почиње брзо. Због тога не би требало да мешате веће количине од потребних, јер боје могу брзо да се стегну.

Када се говори о отпорности на механичка и хемијска оштећења, полиуретанске боје важе за отпорније од акрилних, али мање опторне у односу на епоксидне боје. Ипак, у зависности од карактеристика, полиуретанске боје поред гаража, могу да се користе за призводне хале, механичарске радионице, хладњаче или складишта.

Епоксидне боје за бетон

Епоксидне боје за бетон спадају у ред најмодернијих, најиздржљивијих и најквалитетнијих боја за бетон, а међу њима, издва ја се Епоxy Схиелд боја за бетонску гаражу. Овај премаз одликује одлична тврдоћа, па чува под гараже од оштећења и хабања, и гарантује отпорност на хемијске утицаје, прљање и трагове уља и гума.

С обзиром да ове боје имају највиши степен отпорности на све хемијске реагенсе и механичка оштећења, спадају у ред скупљих. Иако су епоксидне боје двокомпонентне, као и неке полиуретанске, када се припреме, ове боје не мењају своје карактеристике, због чега све до краја фарбања могу да задрже високу отпорност на механичка оштећења и хемијске агенсе.

Уз високу тврдоћу, која може да превазиђе и тврдоћу бетона, и одличну адхезију, епоксидне боје за бетонску гаражу се препоручују за фарбање подова индустријских простора, односно гаража, хала и складишта са великим оптерећењима.

Као велика предност епоксидних боја се истиче то што је довољан само један премаз да заштити под гараже од различитих механичких и хемијских оштећења. Поред класичне, ове боје могу да имају и мат или сјајну завршну обраду, и долазе у различитим бојама и нијансама. Као такве, епоксидне боје су одличан избор за људе који траже дугорочне и изузетно квалитетне боје за бетонске гараже.
 
Остале боје за бетон

Акрилне, полиуретанске и епоксидне боје својим карактеристикама и високом стопом отпорности представљају одличан избор за фарбање подова гараже. Међутим, када се фарбају бетонски зидови гараже, могу да послуже и нешто једноставније а самим тим и повољније боје.

Ту пре свега мислимо на боје на уљаној бази или водоразредиве боје као што је Зорка цолор водена боја за бетон. Ове боје штите површину од деградације, хабања и атмосферских утицаја, и након наношења не оставља пукотине и друге дефекте. Уљане боје праве заштитни слој од влаге, али као и аликдне боје, имају слабију УВ заштиту, па могу брзо да испуцају када су изложене сунцу. Због тога могу да послуже за унутрашње зидове гараже. Поред тога, алкидне боје, које су такође ценовно међу повољнијим, оставјаљу јак мирис, па нису превише погодне за мањепросторе и гараже.

Прирпема за бојење бетонске гараже

Као и код уобичајног бојења и фарбања, све површине на које се наноси боја за бетон треба припремити. Када се фарба под гараже, прво га треба детаљно очистити, одмастити и одстранити механичке неправилности и попунити пукотине. Одмашћивање се врши крпом навлаженом растварачем, ксиленом, ацетоном или другим ароматичним растварачима.

Фото: Рома Цомпанy

Под може детаљно да се испере и водом и четком, али пре наношења фарбе би требало детаљно да се осуши. Уколико има пукотина и неправилности у поду, може се искористити заптивна маса. Наша препорука је двокомпонентни епоксидни гит, који се користи пре коришћења епоксидне боје који смо споменули.

Код фарбања бетонских зидова гараже, треба их очистити и отклонити неправилности и попунити пукотине и рупе. Одређене боје захтевају прајмере, о чему треба водити рачуна при куповини фарбе. Код боја за бетонске зидове, чешће се препоручује прајмер, и то 1-2 премаза, уз 1-2 премаза бојом. Одређене боје, као што је водена боја за бетон, захтевају да бетонске површине буду старије од 28 дана, а захтеви могу да превазиђу и 3 месеца.

Поред прајмера, одређене акрилне боје користе и акрилне разређиваче. Разређивачи могу да се поделе по брзини сушења. Разређивачи који се суше споро су погодни за фарбање током виших температура, када због интензивног испаравања воде, боја не добија жељене карактеристике. Разређивачи са средњом брзином сушења су универзални и погодни за фарбање унутрашњих делова куће или гараже, док разређиваче са спорим сушењем можете употребити за фарбање прилаза гаражи и спољашњих елемента, и при нижим температурама.

С обзиром да бетон постепено упија боју, боји треба дати довољно времена да се осуши. Што бетон спорије упија боју, то је отпорност на оштећења и хабање већа, па не треба одмах газити на обојени бетон. Зато је веома битна и температура бетона, јер топао бетон може знато брже да осуши боју, па треба наћи компромис, односно избегавати високе и ниске спољашње температуре, или комбиновати спољашње услове са одговарајућим разређивачем.

Када припремате двокомпонентне боје, као што су полиуретанске или епоксидне боје, строго пратите упутства произвођача. Компнентама је некада потребно време да реагују и да се сједине, па немојте да журите. Међутим, ове компоненте могу и да се стврдну након мешања, па немојте да припремате количине које не можете да искористите 2-3 сата након мешања.
 
Алат за бојење бетонске гараже

Алати за бојење бетонске гараже се не разликују превише од алата за бојење било којих других површина. Велика предност боја за бетон је то што лако могу да се наносе четком или ваљком. Када се боје подови, одличан избор су и ваљци са телескопом, како не би морали да се савијате. Фарбе за бетон се најчешче размазују лако, па уколико пратите упутства произвођача, нећете имати већих проблема.

Уколико поред бетонских подова фарбате зидове или врата гараже, можете искористити и вишенаменске системе као што је Флеxио 590. Овакви уређаји омогућавају знатно брже и ефикасније фарбање свих површина, уз равномерне резултате без обзира на подлогу. Иако представљају нешто вишу инвестицију од обичне четке или ваљка, овакве уређаје можете дугорочно користити за различита фарбања, не само за гаражу.
 
Боје и нијансе боја за бетонску гаражу

Боје и нијансе боја за бетонску гаражу најчешће зависе од карактеристика, односно врсте боје и њеног састава. Ценовно најповољније варијанте, као што су алкидне боје, најчешће нуде веома скроман избор нијанси сиве, беж или у неким случајевима зелене или плаве боје. Акрилне боје долазе у најразличитијим палетама, а поред основних, доступне су и веома специфичне нијансе, где могу у потпуности да промене изглед гараже.

Избор боја и нијанси је карактеристичан и за епоксидне боје. Међутим, избор боје и нијансе може умногоме да утиче на цену већ скупих епоксидних боја за бетон. Доплата за одређену нијансу боје може да износи и више од 70% основне цене, због чега је већина спремна на компромис. Поред боја и нијанси, доступна је и различита завршна обрада. Тако можете изабрати да под или бетонски зидови гараже имају високи сјај или мат обраду.

Када је реч о конкретном избору боје, треба прилагодити избор потребама. Светлије боје су одлично решење код мањих и слабије осветљених гаража. Рефлектујуће способности тако помажу да гаража изгледа више и шире. Сива боја важи за практичну, јер није приметна прашина или нечистоће, али људи најчешће боје гаражу како би избегли карактеристичну сиву боју бетона.

С обзиром да су данас доступне најразличитије боје и нијансе, они смелији могу да офарбају бетонску гаражу у складу са наменом. Тако црвена и жута боја повећавају продуктивност, зелена боја смирује а плава побољшава концентрацију. Светло плава и зелена су неутралне боје, које могу да опусте све који проводе више времена у гаражи.

Најшири асортиман боја за бетонске гараже, као и савете и препоруке увек можете пронаћи у продавницма Рома Цомпанy.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas