Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО САЧУВАТИ БИЉКЕ ПРЕКО ЗИМЕ: Уз овај трик са светлом ваше ЦВЕЋЕ ЋЕ БУЈАТИ као да је пролеће

Јесен и зимски месеци обично значе хладно време, удобну ћебад и врући чај – али док је већина нас добро опремљена да се носи са таквом променом – сви ти услови биљкама могу знатно отежати да напредују.

1698221496_123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Зато вам откривамо пет трикова за одржавање биљака у вашем стану током зиме.

1. Одржавајте биљке топлим – али не превише

Многе биљке су изузетно осетљиве на хладан ваздух. Први корак у бризи о кућним биљкама зими је да се уверите да су заштићене од истог. Ово можете делимично решити тако што ћете запечатити прозоре и изоловати врата свог дома.

Такође, ако током топлијих месеци држите биљке поред спољних врата или прозорских клупица које пропуштају, постарајте се да их преместите у друге просторије где их хладни ваздух неће шокирати.

Потрудите се да биљке држите даље од извора топлоте, као што су камини, радијатори, па чак и отвори за грејање. Експлозија топлог ваздуха може бити једнако лоша за вашу биљку као и налет хладног ваздуха. Држите своје биљке на сталној температури између 18 и 24 степена током дана и изнад 10 степени ноћу.

2. Смањите заливање и користите топлу воду

Иако су ваше биљке унутра, већина собних биљака се некако „успава“ у јесењим и зимским месецима. Мање светлости значи мањи раст, а мањи раст значи да им је потребно мање воде и ђубрива. Ово такође може значити да треба и мање да храните ваше собне биљке током зиме.

Заливајте само ако је тло суво центиметар или два испод површине. Морате бити сигурни да ваше биљке не остају у води јер то може довести до трулежи корена, гљивица, буђи и низа других проблема. Ако видите жуто лишће или плесниву земљу, то је знак да морате смањити учесталост заливања. Заливање биљака топлом водом зими је боље јер не само да помаже да расту брже и веће, већ ће их и одржавати топлим.

3. Повећајте влажност у свом дому

Ниска влажност у хладним месецима није проблем само за људе – већ и за биљке. Оне уживају у влажности од око 50 – 60 процената, тако да се трудите да им то и обезбедите. То можете урадити тако што групишете биљке у највлажнијим просторијама вашег дома (обично у купатилима или кухињи) или их ставите на велики плех или лим за печење напуњен водом. Имајте на уму да саксије не смеју да додирују воду, па убаците камење и ставите биљке на њега.

4. Пажљиво очистите биљке

Главна ствар које зими недостаја је сунце. Да бисте били сигурни да могу у потпуности да искористе мало светла које имају, уверите се да лишће биљака остане чисто и без прашине. Сваких неколико недеља, ставите своје биљке у каду и користите ручни распршивач да бисте лишће нежно истуширали или користите влажан пешкир да обришете прашину и прљавштину са лишћа. Одржавање листова чистим значи да они могу бити ефикаснији у фотосинтези.

5. Обезбедите им доста светла

Последњи трик подразумева да је биљкама потребна светлост више него било шта друго на јесен и зиму. Мораћете да будете посебно пажљиви и да ротирате саксије, како бисте били сигурни да свака биљка добија потребну сунчеву светлост.

Ако природна сунчева светлост није довољна, користите сијалицу пуног спектра у стандардној стоној лампи и уперите је на биљке најмање између 12 и 14 сати дневно. Ако већ нисте, распитајте се мало о постављању лампе за узгој или купите ЛЕД лампу за ову намену.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas