Да ли обраћате пажњу на начин на који перете кухињске крпе?
Када се много кува, кухињске крпе често се користе неколико пута дневно и долазе у додир с разним намирницама.
Зато их треба мењати барем једном недељно, најбоље два пута. То ће спречити да се клице с њих пренесу на посуђе.
На колико степени се перу кухињске крпе?
Кухињске крпе треба прати на најмање 40 степени Целзијуса како би се убиле клице. Али то обично није довољно па се саветује прање кухињских крпа и крпа за чишћење, као и пешкира, постељине и доњег рубља на најмање 60 степени. Прање на 90 степени има смисла само за акутне заразне болести или за особе с ослабљеним имунолошким системом.
Који веш не смете прати с кухињским крпама?
Будући да се клице из хране, попут салмонеле, могу наћи на кухињском текстилу, кухињске крпе или крпе за посуђе увек треба прати одвојено. Кухињске крпе се ионако морају прати на вишим температурама него, на пример, фармерке или прслуци од фине вуне. Стога је кухињске крпе најбоље прати одвојено.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО