Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЛИЈАНДЕР ће цветати као на мору уз пар једноставних трикова: Многи га погрешно заливају, а орезивање је у јесен обавезно

Неодољиви цвет који асоцира на море

1691406697_shutterstock_1062754454.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Лијандер (нериум олеандер) је жбун или дрво висине 2-3 метра, мада посађен у земљу у одговарајућим климатским условима може да нарасте и до 6 метара. У нашим условима углавном се гаји као биљка за велике баштенске саксије у којима изгледа као жбун или мало стабло.

Ако га гајите у саксијама, морате саксије унети када температуре падну испод 10 степени, јер као медиреранска биљка не може да издржи наше оштрије зиме. Иначе, није захтевна врста за гајење и сваком иоле искусном баштовану ће успети.

Како се одржава и залива?

Поставите га на место где ће имати сунца минимално 8 сати или у делимичну сенку. Залива се по потреби, а када је тек посађен то је отприлике 3 пута недељно, нарочито када су велике врућине.

Заливање би било добро да обављате одстајалом водом, мада лијандерима не шкоди ни водоводна вода. Приликом заливања смењујте периоде влаге и суше, јер у тим условима најбоље расте. Иначе добро подноси и дуготрајну сушу, а и дуже влажне периоде.

Веома је важно да се на јесен цветови одрежу

Цвета до касне јесени. Тада је пожељно одрезати цветове како би се биљка обновила и била спремна за цветање за следеће лето.

Једино роблематично ако гајите лијандер је презимљавање. Када биљка мирује, сведите заливање на минимум и не прихрањујте га. Ако сте баштован који воли ову медитеранску цветницу и нисте га до сада гајили, препоручујемо да га гајите у великим баштенским саксијама, на верандама и терасама и може да вам прави одличну заштиту од нежељених погледа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas