· · Коментари: 0
кућа

МИРИС ДОМА: Ево зашто сами НЕ МОЖЕМО да ОСЕТИМО

Ваш дом се осећа. Не брините, нисте једини.

1599984234_coffee-2390136_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Осећа се дом ваших комшија, пријатеља и родбине, богатих и сиромашних људи, краљева, председника и особа нижих слојева. Свако од њих, међутим, тврдио би да нема ништа специфично у вези са мирисом њиховог дома, иако исто не би рекли за домове других људи. Зашто је то тако?

Фото: Пиxабаy

Памела Далтон, когнитивни психолог која проучава овај феномен већ неколико деценија, каже да је он готово универзалан.

- Људи се врате с одмора и прво што помисле када кроче у свој дом је како је устајао ваздух унутра и да би било боље да отворе прозор -  изјавила је она за Неw Yорк Магазине. Можда је ваздух у вашем дому стварно устајао када се вратите са одмора, а можда се ваш дом тако осећа све време, како тврди Памела Далтон, само што ви то иначе не примећујете. Исто као што не примећујете мирис цвећа после неког времена и чини вам се да се смањио, иако сте се само навикли на њега.

Веома брзо мирис који смо осетили губи своју првобитну јачину.

Прочитајте још: КРИСТАЛ или КАКТУС: На радном СТОЛУ треба имати и ТРЕЋУ ствар

Људи, наиме, осећају мирисе када честице мириса преко наших ноздрва стигну до олфакторних рецептора, који шаљу нервни импулс до одговарајућег дела великог мозга задуженог за чуло мириса. Веома брзо, међутим, мирис који смо осетили губи своју првобитну јачину. До тога долази јер је наш мозак дефакто „одлучио“ да није потребно да обраћамо пажњу на дати мирис, јер нам не прети опасност од њега или неке друге ствари с којом је он у вези.

Научници нису још увек 100% сигурни зашто се тако брзо навикавамо на мирисе, али једна од њихових најверодостојнијих хипотеза је да нам то омогућава да се концентришемо на најсуптилиније промене мириса у нашем окружењу.

Фото: Пиxабаy
Наука још увек није сигурна како се тако брзо навикавамо на мирисе.

Како вам онда ово сазнање може помоћи да постанете свеснији мириса свог дома?

Памела Далтон је понудила неколико трикова. Први од њих смо већ поменули, а то је привремено напуштање дома и враћање кући после неког времена. Ако то не функционише, пробајте да дигнете свој крвни притисак кратким, али интензивним вежбањем. То наводно доводи до изоштравања нашег чула мириса. Једини проблем овог метода је што ћете након фискултуре бити знојави, па ћете можда тај мирис осећати више него мирис вашег дома.

Прочитајте још: ПЛАВА убија радну способност: Канцеларија ТРЕБА да буде ОВИХ боја

На крају треба рећи да „проблем“ непријатног мириса вашег дома вероватно не постоји, посебно ако је потребно да изађете из куће и вратите се назад да бисте га осетили. Ваши гости ће сигурно приметити да нешто мирише другачије код вас него код њих, али другачије не значи и неиздрживо. Уосталом, и ви ћете бар накратко помислити исто када будете крочили преко њиховог прага.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ И ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.