Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најчешће ГРЕШКЕ у уређењу дома: Стручњаци упозоравају да оне могу утицати на срећу и благостање

Веома је битно да добрим распоредом намештаја избаците негативну енергију из свог дома

1694167380_shutterstock_557515885.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Доношење правих одлука о уређењу дома може вам помоћи да се осећате добро и да вам је удобно у свакодневном окружењу, а такође може имати огроман утицај на ваше расположење и добробит. У ствари, и стручњаци за ментално здравље и дизајнери ентеријера слажу се да постоји неколико кључних грешака које људи чине које могу негативно утицати на ваше стање ума.

Недостатак природног светла

Приступ природном светлу помаже да се успостави циркадијални ритам, што заузврат може утицати на ваше расположење, обрасце спавања и опште здравље, показују студије. Ако вашем дому недостају извори природног светла, можда ћете осетити пад среће и енергије. „Недовољно природно светло у простору може имати негативан утицај на ваше расположење“, објашњава психолог из Кентакија Ник Бах. „Слабо осветљене собе може довести до тога да се осећате уморно и летаргично, па чак и доводе до симптома сезонског афективног поремећаја. Важно је да максимално искористите природно светло остављајући прозоре чистим и користећи светле прозоре. Међутим, чак и ако немате велике прозоре може помоћи пода одговарајућа декоративна расвета. Да бисте постигли прави баланс, требало би да експериментишете са различитим типовима сијалица и светиљки да бисте пронашли оно што вам најбоље одговара“, каже Рајан Хетрик, директор Епипханy Wеллнесс-а.

Немате довољно простора за одлагање

Када је у вашем дому неред, то може имати дубок утицај на ваше расположење, кажу стручњаци за ментално здравље. Међутим, многи одбацују идеју да морате да се решите свих својих ствари да бисте били срећни. Кључно је, кажу, да све има сврху и место. „Неред чини да ваш дом буде хаотичан и стресан, претварајући га у визуелно и емоционално непривлачно, ментално неудобно и физички непријатно окружење које може да вам поквари расположење за неколико секунди“, каже Вероника Хливненко, психолошкиња и консултант за холистичко здравље. „Пошто се многи људи боре са нередом, неред може да подстакне тело да производи хормон стреса кортизол и изазове анксиозност и раздражљивост. Претрпано окружење дезоријентише, смањује ваш фокус и продуктивност.

Боје и дезени

Боје и дезени на зидовима и намештају могу у великој мери утицати на ваше расположење. "Истраживања су показала да светле боје могу донети енергију у простор, док пригушени тонови доносе одмор. Одабир праве равнотеже између смелих и умирујућих боја може помоћи у побољшању менталног здравља стварањем атмосфере која промовише опуштање или мотивацију", каже Хетрик. Моли Коди, дизајнерка ентеријера, слаже се да је уравнотежена шема боја кључна. "Ја сам велики заговорник необичних ентеријера, али у одређеним слабо осветљеним просторима важно је приметити како се осећате када уђете у простор", каже она.

Неудобан намештај

Намештај треба да служи двострукој сврси, да буде естетски пријатан и удобан. „Неудобан намештај може изазвати физичку и психичку нелагодност“, каже Хливненко. Она напомиње да погрешан намештај може учинити да ваш простор буде неудобан и да неодговара вашим потребама и начину живота. Џеки Чоу, домаћин и директор сајта за архитектуру и дизајн дома Арцхут, слаже се да је удобност кључна: „Ако је ваш намештај претврд, превише мекан, превелик, премали, превисок или пренизак за вас и ваш тип тела, можда се осећате непријатно физички и емоционално. Зато покушајте да изаберете намештај који одговара вашој величини, облику и жељама. Такође можете додати неке јастуке или прекриваче како бисте ваш намештај учинили удобнијим и привлачнијим."

Лош распоред

Начин на који распоређујете свој намештај је једнако кључан за ваше расположење као и одабир правих комада. "Намештај који није правилно распоређен може пореметити проток и функционалност просторије. Може учинити да простор делује скучено и неудобно", објашњава Бах. „Намештај који је распоређен тако да омогућава лако кретање и ствара уравнотежен и хармоничан аранжман може у великој мери побољшати ваше расположење.”

Вашем дому недостаје персонализација

Ваш дом треба да буде ваш одраз. Ако не, стерилност вашег свакодневног окружења може утицати на ваше расположење и ментално здравље. „Дом који нема личне детаље и не одражава вашу индивидуалност може вас оставити неповезаним и неинспирисаним“, каже Бах. „Лични предмети стварају осећај припадности и среће. Запамтите, свачије преференције и осетљивости су различите, тако да је од суштинског значаја да створите простор који је у складу са вашим јединственим потребама и укусима.“ Хливненко препоручује да свој дом испуните породичним фотографијама, сувенирима са путовања, украсним предметима који се односе на ваша интересовања или хобије, омиљеним књигама и уметничким делима за које сматрате да су дирљиви или значајни.

Запуштене биљке

Укључивање природних елемената у дизајн вашег дома побољшава ваше расположење. Конкретно, интеграција биљака може улепшати ваш дом, додајући боју и виталност декору. „Оне прочишћавају ваздух, смањују стрес и стварају осећај смирености“, каже Чоу. Међутим, он напомиње да ако ваше биљке увену или их нападну штеточине, оне могу имати супротан ефекат. „Могу да вас натерају да се осећате кривим, фрустрираним или тужним – зато будите сигурни да изаберете биљке које одговарају условима у вашем дому, као што су светлост, влажност и температура. Такође можете истражити како правилно да бринете о својим биљкама, заливањем, обрезивање и ђубрење.", препоручује, пише портал Бест лифе.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

      Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas