Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ентеријер

Овакав начин УРЕЂЕЊА ДОМА узрокује СТРЕС: На ових ПЕТ СТВАРИ обратите пажњу

Наш дом треба бити оаза мира, место где ћемо се осећати лепо и пријатно.

1599465275_living-room-2583032_1280.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Амбер Данфорд је психолог, али се дизајном бави већ 2 деценије и сматра да као узрочнике стреса углавном означавамо посао, партнерске односе и банковни рачун, али да превидимо животни простор, као базу одакле све креће. Важно је да дом буде одраз нас, и јасно је да гомилање непотребних ствари није опција. Уколико желите да сазнате како можете да га оплемените, и сазнате које грешке најчешће правимо, пажљиво читајте редове који следе.

1. Недовољно светла

Никада не треба потценити важност доброг осветљења, те плански постављени лустери и стоне лампе не само да утичу на атмосферу просторије, већ и на расположење. Данфорд сматра да се треба посветити одабиру светиљки, а најбоље су оне које пружају природан ефекат. Када је осветљење добро, велика је шанса да ћемо се осећати угодно, и обратно. Људима прија када лустери и лампе имитирају сунчеве зраке који се пробијају кроз лишће. Ако се и вама допада овакав сценарио, лустере замените абажурима, или сличним детаљем.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: МАЛО, бело и провидно: Извуците МАКСИМУМ из купатила микро димензија

2. Превише боја

Уколико се у просторији налази превише детаља упадљивих нијанси, велике су шансе да ћете бити под стресом, пре него опуштени. Јарке боје и контрастни спојеви могу да побуде енергију, међутим када дуго боравимо у таквом амбијенту, ефекат је махом супротан. Зато је важно бити умерен, са тек понеким комадом или ситницом, који могу унети динамику. Ако нисте сигурни када да се зауставите, окрените се основи у природним нијансама, којој ћете придодати цвеће веселих боја и тако обезбедити дашак свежине.

Смањите боје и дезене.

3. Једноличност

Вероватно сте читајући претходну ставку помислили како је најбоље да идете на сигурну карту у виду чисто беле. Али, ни то није решење, јер, понављамо, треба пронаћи баланс. Иако људи деле мишљење да се у просторији у којој доминира природна палета боја осећају опуштено, једноличност уме да проузрокује стрес. Треба избегавати крајности, а Данфорд предлаже фарбу у беж боји, која је одлична замена за белу, и лакше се одржава. Уколико вам је, пак, мрско да кречите зидове, бирајте детаље у жутосмеђој, сивој, и наравно беж нијанси.

Прочитајте још: Савет за СРЕЂИВАЊЕ КУЋЕ: Какве КРПЕ су идеалне за чишћење

4. Мешање дезена

Фото: Депосит

Упадљиве дезене прате јарке боје о којима је било речи. Превише различитих дезена чине простор претрпаним, иако то не мора заиста да буде случај. У прошлости су људи живели у природи и у складу са њом, те то треба имати на уму и приликом уређења дома. Ако волите контрасте и желите бар један детаљ који би унео освежење, Данфорд саветује спој туфница и мотива биља, који ће послужити сврси, а притом неће нарушити ваш мир. Када говоримо о спаваћој соби и кревету, уколико се одлучите за крупнији дезен на узглављу, нека постељина буде на пругице или у контрастној нијанси како би се успоставила равнотежа.

Беж је одлична замена за белу.

Прочитајте још: Две необичне НАМИРНИЦЕ које по ФЕНГ ШУИЈУ дозивају срећу и благостање у дом

5. Вишак ствари

Гомила разбацаних ствари ствара неред у глави и односи пуно енергије. Фокус нам је на нагомиланим папирима и расутим играчкама по поду, и тако остаје све док не поспремимо кућу. Најбоље је да ствари одложимо на полице или у фиоке, а, зашто да не, и корпе. Ово понекад није једноставан подухват, али ће вам олакшати живот, јер ћете моћи да се бавите важним питањима и уживате у тренуцима доколице. Данфорд закључује да ту лежи истинска срећа.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas