Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОБРИНИТЕ СЕ ЗА СВОЈЕ БИЉКЕ ПРЕ ОДЛАСКА НА ОДМОР: Савети и трикови за одржавање собног цвећа док сте одсутни

Како одржати своје биљке у животу док сте на одмору?

1692265736_cdb52b79e0596672f152a4dc7a134d7a7525e57f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Било да ћете провести продужени викенд на плажи или цео месец у иностранству, делимо врхунске савете и трикове како да ваше собне биљке буду срећне и здраве док сте одсутни.

Потребно је само мало времена да припремите своје биљке како бисте могли да се фокусирате на важније ствари, као што су јака крема за сунчање и добра књига, пише сајт тхесилл.цом.

Савети за одржавање биљака

1. Подесите светлост и температуру

Што више сунчеве светлости ваша биљка прима, биће јој потребно више заливања. Један од разлога је тај што биљке користе највише воде током процеса који се зове транспирација, а брзина транспирације зависи од количине сунчеве светлости коју биљка прима и повећава се са њом.

Дакле, што ваша биљка добија више природног светла, то ће јој требати више воде. Да бисте помогли вашим биљкама да не увену од недостатка воде, можете их мало удаљити од извора директне светлости Поставите их на средину собе како их топлота и светлост са прозора не би исушили брзо као и обично. Ако не желите да премештате биљке, можете навући и провидну завесу преко прозора.

Добар начин да утврдите да ли уопште треба да померате биљке је да се запитате колико често морате да их заливате - ако је то сваке недеље, можда бисте желели да прилагодите њен положај ако ћете бити одсутни дужи временски период. Али ако је то сваке друге недеље, можда нећете морати да их премештате.

2. Одржавајте влагу

Ако планирате да будете одсутни недељу дана или мање, биће довољно добро заливање биљака пре поласка. Пустите да се вишак воде оцеди из саскије пре него што кренете, тако да је земља у саксији влажна, а не натопљена, што би могло да привуче штеточине или да доведе до труљења корена.

Имајте на уму да је ово неопходно само за биљке које треба заливати једном недељно или више. Кућне биљке отпорне на сушу, као што су сукуленти и кактуси, биће у реду недељу или две без воде. А током зимских месеци, када се раст биљака успорава, а неке биљке мирују, можете у потпуности прескочити заливање.

Ако планирате да будете одсутни дуже од седам дана, постоји неколико начина да припремите своје биљке. Испробајте један од доле наведених савета или комбинацију—у зависности од дужине вашег путовања, разноликости биљака и доба године.

Имајте на уму: колико често обично заливате ову биљку? Пошто нећете бити код куће да пазите на своје биљке, желите да избегнете претерано заливање пре него што одете!

Додајте камење лаве, малч или иверје на врх тла ваше биљке како бисте задржали влагу пре или после доброг натапања сувог земљишта. Влажне новине такође могу да буду корисне. Ово ће помоћи да земља дуже остане влажна.
Темељно залијте биљку, а затим покријте прозирном пластичном кесом до тик испод ивице садилице, стварајући импровизовани стакленик. Обавезно изрежите пар прореза у пластици како бисте омогућили довољно циркулације ваздуха... и биљке морају да дишу! Користите штапиће (или остатке штапића) да држите кесу горе и даље од лишћа. Желите да се уверите да ниједно лишће не додирује пластику.
Обложите плитки плех малим камењем и напуните га водом до мало испод врха каменчића. Поставите садилицу на камење - основа садилице не би требало да се додирује или да седи директно у води, већ тачно изнад ње. Ово ће помоћи да се повећа ниво влажности и влаге , али не би требало да доведе до прекомерног заливања или труљења корена.

3. Преместите и групишите своје биљке

Преместите биљке које воле влагу, попут папрати и ваздушних биљака, у своје купатило (под условом да имате прозор који прима мало природног светла) или другу малу просторију и групишите их заједно. Што је соба мања, вашим биљкама је лакше да одржавају влажност.

4. Направите систем за наводњавање са капиларним фитиљем или празним боцама:

Потопите један крај капиларног фитиља или канапа у посуду са водом (изаберите величину посуде за воду на основу тога колико дуго ћете бити одсутни), а други крај фитиља у земљу ваше биљке. Ваша биљка ће повући воду која јој је потребна кроз фитиљ док сте одсутни. 
Преправите старе пластичне или стаклене боце тако што ћете напунити боцу водом и пробити врх флаше. Уверите се да је рупа довољно мала да се вода полако ослобађа током времена. Окрените напуњену боцу наопако и забодите врх боце, са пробушеним врхом боце, дубоко у земљу за саксију ваше биљке.

5. Позовите пријатеља

Ако ћете бити одсутни на дужи временски период (више од месец дана) и имате пријатеља који је вољан да залива ваше собне биљке уместо вас – прихватите понуду! Оставите свом пријатељу јасна писмена упутства или их спроведите кроз своју рутину неге недељу или две пре тога.

6. Орежите биљке

Поред обрезивања мртвог, умирућег или нездравог лишћа, можете орезати све пупољке и цветове, који обично захтевају чешће заливање да би остали здрави.

Професионални савет: Горе наведени трикови, посебно начини за „заливање“ док сте далеко, углавном се односе на тропске биљке. Када су у питању биљке отпорне на сушу као што су сорте сукулената, оне могу да поднесу више од месец дана без воде, посебно ако су смештене ван директне светлости. Ако сте страствени путник, сукуленти су кућне биљке за вас.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas