Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У стану вам се осећа УСТАЈАЛИ, СТАРАЧКИ МИРИС? Ево како га се решити, поступак је јако ЈЕДНОСТАВАН

Знате онај осећај кад уђете у стан код старих људи, па вас већ на вратима "сачека" карактеристичан задах?

1626161749_Depositphotos_129537828_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Устајао мирис, карактеристичан за старе ствари може негативно утицати на удобност и атмосферу дома. Старост није пријатна и може заплашити изгледом, али и непријатним мирисом.

Зашто се овај мирис јавља у кућама и становима?

Можда имате неке старе, наслеђене ствари које су са собом донеле тај карактеристичан мирис старости, устајалости. Међутим, мирис старости је карактеристичан за старије људе и често се с њима усели и у стан или кућу. Ако та непријатна арома долази од старијих људи, онда се морају поштовати ова правила како би мирис старости нестао:

1. Лична хигијена: Старији људи не могу као некад да се брину за себе. Стога треба водит рачуна да се редовно купају, перу зубе/протезе, и да редовно иду у тоалет.

2. Одећа: Стрији људи носе исту гардеробу годинама. Можда она није уништена, али је упила мирис попут сунђера. Стога се она мора променити, а не само опрати.

3. Лоше опрана одећа и веш: Старији људи тешко могу да испрате правила чишћења. Стога уместо њих оперите и очистите гардеробу, али се постарајте и да је често мењају.

4. Кожа старијих људи је танка, а пошто неки годинама користе сапуне за купање који додатно исушују кожу, доћи ће до непријатног свраба и перутања коже послије купања. Стога ће они вероватно да све више избегавају купање.

5. После педесете године, тело престаје да производи полне хормоне, што утиче на мирис коже.

6. Због страха од промаје, старији људи одбијају да проветравају просторије.

7. Они воле да једу бели лук и црни лук, што ствара карактеристичан мирис, који из тела али и из стана не излази по неколико неђеља.

8. Ако старија особа живи у вашем стану, водите рачуна да му помогнете око хигијене, купања и одржавања. Са непријатним мирисом тела, нестаће и непријатан мирис стана.

9. Кућни љубимци ће променити мирис у стану. Ако старија особа која живи сама у кући не може да води рачуна о себи, неће моћи ни о кућном љубимцу.

10. Исхрана: Амерички научници су дошли до закључка да мирис старости најчешће постаје интерзивнији код оних људи који воле да једу месо и мрснију храну. Вегетаријанци никад неће добити карактеристичан мирис старости, чак и у познијим годинама.

Како се решити мириса старости из стана?

1. Никад не користите освеживаче ваздуха (осим што су штетни за људе, они неће направити никакав дугорочан посао).

2. Избаците све смеће из стана као и храну којој је прошао рок.

3. Окречите стан или кућу, и темелно пребришите неприступачне делове куће.

4. Ако можете, избаците тепихе из куће. Ако то није могуће, пошаљите их на прање или их темељно очистите содом бикарбоном.

5. Сваки дан подигните ролетне, склоните завјесе и пустите сунчеве зраке у кућу. Сунчеви зраци убијају патогене и буђ.

Кућу чистите искључиво са:

Бело сирће: Помешајте двије кашике сирћета са чашом воде. Памучну крпу натопите са том водом и пребришите дрвене елементе у кући. Сваке недеље поновите поступак. Бело сирће уклања мирисе, дезинфикује собу, а и практично је за употребу.

У кући можете да ставите посуде са: кором лимуна или наранџе; соду бикарбону; зрнца кафе; миришљаве свеће.

Све ове ствари успјешно убијају непријатне мирисе.

У кућу унесите свежу лаванду или рузмарин.

Чишћење тапацираног намештаја

Помешајте: кафену кашику лимунске киселине, две чаше воде, кашику сирћета и једну кашику течног сапута. Створиће се пена коју памучном крпом наносите на тапацирани намештај. Мало истрљајте па оставите два сата да се то осуши. Након тога четком исчеткајте намештај па га усисајте.

Напомена плус:

Кућу редовно проветравајте. Ако је могуће увек оставите неки прозор мало одшкринут.
Набавите саксије са цвећем, оно ће пречистити ваздух.

Кувајте редовно. Кување убија све друге мирисе, а мирис хране остаје. Мада је потребно и луфтирање просторије послије кувања.

Закључак:

Мирис старости из куће може да се избаци само чишћењем природним средствима. Редовно чишћење и проветравање простора, чини чуда за избацивање мириса старости из стана.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas