Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Љуљање бебе и зашто то радимо?

Сваки родитељ на самом почетку родитељства ужива у свом маленом чеду. Сатима га посматрају, прате покрете, ослушкују дисање, једноставно проводе време са њим.

1640255265_beba-1.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Свака старија особа, почевши од бака, тетки, стрина, ујни, у неком моменту прокоментарише новонасталој мами, да своје дете не навикава на руке, јер касније неће имати мира од њега. 

Има ли нечег лошег у љуљању бебе?  Већина мајки би сада рекло да је то права уживанција за обоје, да су то моменти када се ствара блискост између њих и да су моменти љуљања бебе најемотивнији, било да она у тим моментима спава или је будна. 

А зашто се то ради и у којим ситуацијама најчешће? 

Успављивање беба на рукама

Готово да се може рећи да не постоји беба која уме и воли сама да се успављује, без носања, љуљања и умиривања.  Управо је ово разлог зашто љуљамо бебе.

Бебама је ритам успављивања другачији него код одраслих па им је потребно негде око 20 минута да утону у чврст сан. Бебин сан је нешто око чега се у почетку окреће живот свих родитеља и зато треба знати све о спавању беба

Да ли је љушкање лоше?

Стручњаци кажу да треба слушати потребе свог детета и да га треба љуљати кад год оно осети потребу за тим. Уосталом, тако мали су јако кратко, и треба уживати у сваком моменту које родитељска улога пружа.

Но, не мора се то увек обавити на рукама.

Многе маме, користе и друге трикове да успавају своје бебе.

Љуљање бебе у колицима

Кад беба већ мало порасте, прође онај период наизменичног спавања и храњења, време је да се изведе мало на свеж ваздух уз поштовање одређених мера. Беба ипак већи део дана проведе спавајући, па кад је тако, љушкање бебе у колицима многим мамама представља спас, јер оне просто уживају спавајући на овај начин. Многе маме чак и користе колица код куће да би у њима љуљале бебу. Ипак, иако делује као спас, нике препорука да бебе спавају у колицима увек. Када утону у сан, треба их пребацити у креветац.

Ово је период када родитељи имају додатне главобоље везано за то која колица купити, а да буду погодна и да испуњавају све функције које детету погодују том моменту, али и за период касније, када буде мало веће. 

Погрешан избор, може да закомпликује и отежа бригу о беби па треба наћи најбоља колица за вашу бебу.  Најважније је да колица буду лако покретљива и практична, да могу лако да се прилагоде терену и начину живота. Пре куповине, треба проверити тежину колица, да ли им се точкови лако ротирају, да ли су лако расклопива, као и да ли имају једну или две ручке.

Вожња деце у колима ради успављивања

Неписано је правило да деца током вожње колима брзо и чврсто спавају, па се многи родитељи одлучују управо за ову методу успављивања, када имају проблема да успавају бебу. Кретање аутомобила, тачније љушкање детета уз одређене звуке брујања, доводи до тога да се деца брже успавају. 

Вожња аутомобилом је изазов за свако дете, нарочито када су деца мало већа, јер их занима да разгледају све око себе. То заиста и јесте прелепо, нарочито ако дете поведете у пролећни обилазак, па заједно уживате у разгледању. 

Било да се деца љуљају, возе у колицима или у аутомобилу, јако је важно да време које се проведе са њима, буде квалитетно. Они су заиста јако кратко мале бебе, тако да треба уживати у сваком тренутку блискости и нежности, јер када одрасту, неће их то више занимати.

Љуљашке и колевке за бебе

Љуљашке су последњих година доживеле експанзијуи чини се као да их свака кућа која има малу бебу, има. Иако стручњаци тврде, да положај јајета за бебе у малом узрасту није препоручљив, због облика кичме и самог положаја детета, оне су популарне јер олакшавју љуљање бебе и њено умиривање.

На тржишту су доступне љуљашке у разним дезенима и облицима, са музиком, играчкама и чак апликацијама. Оне могу бити спас у моментима када је мајка сама код куће са дететом, па нема ко да јој помогне око љушкања или успављивања бебе. Постоје и оне љуљашке на батерије које саме љуљају бебу, где физички присуство мајке уопште није потребно. 

Колевка није јуче измишљена, а и њој је сврха управо љуљање бебе. 
Неке мајке изаберу столицу за љуљање, па се са својом бебом љушкају док се не успава. 

Било како било, бебе уживају у присуству родитеља и уз љуљање најближих се просто осећају сигурнима. Љуљање беба не треба избегавати, већ пођеднако са њима уживати у овом преслатком и свемогућем чину. Осим што ће беба лепше и чвршће спавати, осећај задовољства због времена проведеног заједно, ће бити обостран. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas