Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Питате се да ли ће ваше дете имати КОВРЏАВУ ИЛИ РАВНУ КОСУ? Ево шта утиче на то

Ако мама или тата имају коврџаву косу, да ли то значи да ће и дете да наследи тај ген? Питање је које постављају бројни родитељи

1698756289_profimedia-0317877120.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Велики део нашег изгледа чини комбинација ДНК родитеља. Текстура и боја ваше косе нису изузетак. Генетске информације које су уграђене у ваше тело стварају формулу за то како ц́е коса изгледати током вашег живота.

Ако су оба родитеља рођена са коврџавом косом, велике су шансе да ће и дете имати коврџаву косу.

Коврџава коса се сматра „доминантном“ генском особином, док се равна коса сматра „рецесивном“. Једноставно речено, то значи да ако један родитељ има ген за коврџаву косу, а други родитељ за равну косу, дете ће највероватније имати коврждаву косу.

Шта гене чини доминантним или рецесивним?

Оба родитеља дају две генетске информације, које се зову алели, а који одређују какав ц́е бити ваш тип косе. Два алела вашег биолошког оца комбинују се са два алела ваше биолошке мајке, дајуц́и вам укупно четири. Доминантни ген је онај који надјача рецесивни ген када су две различите карактеристике присутне у једном делу ДНК.

Доминантни ген ц́е постати видљива особина особе рођене са обе карактеристике у својој ДНК. Рецесивни ген је део генетске информације коју не можете да видите, али коју можете да носите, пише Хеалтхлине.

Који ген узрокује да коса постане коврџава?

Не постоји нужно један једини ген који узрокује да ваша коса постане коврџава. Ваш тип косе је резултат тога како се ДНК ваших родитеља комбинује, поред ваше етничке припадности. Студије сугеришу да људи са различитим историјама предака имају различите гене који су одговорни за њихов тип косе. Постоје неке људске особине и здравствени услови који су одређени генима који пролазе кроз полне хромозоме (Кс и И хромозоми). То се назива полно повезаним особинама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas