Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири вредна ТРИКА за собне биљке: Не дозволите да УВЕНУ током јесени и зиме

Савети за негу собних биљака у хладним данима

1696768919_sobne-biljke.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када дође јесен у природи се ствари мењају, а мењају се и потребе наших собних биљака. Како да их негујете како би правилно расле, развијале се и цветале током јесењих дана – ево четири важна савета:

1. Смањите заливање

Лети је више светлости, више температуре, сув ваздух у периодима када нема кише, што значи да биљке активно упијају воду и расту. У јесен постаје хладније, земља у саксијама се спорије суши, па је потребно смањити учесталост заливања. Да не бисте погрешили са заливањем, увек је вредно проверити да ли је земља у саксији сува или још није. Многи људи препоручују да се то уради дрвеним штапом, али најлакши начин је да то урадите прстом. Оне биљке које су захтевале заливање два или чак три пута недељно током лета, могу се заливати једном недељно у јесен.

2. Биљке преносимо са балкона у собу

Ако сте у лето преместили биљке на балкон, онда је у јесен време да их вратите на њихова уобичајена места. Штавише, ово се мора урадити пре него што температура ноћу почне да пада испод 12 степени. Изузетак од овог правила су балконске биљке које се могу чувати на отвореном током јесени. Главна ствар је да запамтите: што је хладније, то ређе заливате.

3. Укључите додатно осветљење

Наравно, вреди размислити где да сместите биљке у зависности од осветљења. Ако су сви прозори окренути према југу и југоистоку, онда не морате журити са додатним осветљењем. Сви остали треба унапред да размишљају о додатном осветљењу. Наравно, можете одабрати врсте биљака које се могу назвати толерантним на сенке. Преживеће зиму, али се неће осећати добро. Одговарајуће осветљење може надокнадити недостатке у нези. Ако случајно превише заливате биљку, већа је вероватноћа да ће њено корење иструнути у мраку. Такође, уз додатно осветљење, биљке су мање подложне нападима штеточина.

4. Прехрана, пресађивање

Ако биљку треба пресадити – корење је превише изашло, земља је сиромашна и корење је почело да труне од претераног заливања и лошег сушења земље – потребно је поново посадити без обзира на годишње доба. Прехрана се може смањити, али не и потпуно уклонити. Морате се фокусирати на стање биљке: ако наставља да производи нове листове, наравно, вреди је прихранити. Али будите пажљиви са дозама.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas