Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
биљке

Да вам ни једна бодља не остане на руци: Начин да БЕЗБЕДНО ПРЕСАДИТЕ КАКТУС

Кактуси су собне биљке које не захтевају много пажње. Ретко захтевају пресађивање, али када је време за то треба да урадите правилно и безбедно.

1615556265_Depositphotos_11485070_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Једном када корени почну да провирују кроз рупе на дну саксије, време је да пресадите кактус. С обзиром на то да споро расту, кактусима је обично потребно пресађивање само сваке 3 до 4 године, или сваке 2 до 3 године за сорте које брже расту.

Прочитајте још: Лебдеће саксије су ЧАРОБНЕ и хит међу кактусарима!

Многе сорте кактуса украшене су оштрим бодљама које делују као заштита биљке. Ово пресађивање чини тежим, а некад и опасним. Један од најбољих начина за безбедну пресађивање је употреба металних клешта. Такође би било добро да имате пар дебелих заштитних, вртларских рукавица. У случају да немате могу вам послужити и новине, отворене на пола.

Кактус никада не пипајте директно рукама.

Најбоље је да пресадите кактус до средине пролећа када биљка улази у свој активни период раста.

Већина кактуса има бодљикаве бодље што их чини болним и тешко их је уклонити са коже ако дођу у контакт, па се увек препоручује ношење заштитне опреме током пресађивања кактуса.

Прочитајте још: Како да ваше ОРХИДЕЈЕ заблистају? Направите смесу од само једног састојка

Упутства

Извадите кактус из старе саксије

Умотајте кактус у неколико слојева новина како бисте га лакше ухватили, уколико немате адекватне вртларске руаквиве (не баштованске).

Одбаците старо тло

Када се кактус уклони из старе саксије, одбаците старо земљиште. Зависно од тога колико је биљка везана за корен, то понекад може бити деликатан процес. Будите стрпљиви и пазите да не сломите превише корена.

Прочитајте још: Заштитите своје кактусе, јер ако крену да бујају и расту - лоше је и брзо ће увенути

Након пресађивања вратите га на првобитно место како би настави да добија исту количину светлости.

Садите кактус у нови лонац

Дно новог лонца напуните смесом тла за кактус. Помоћу клешта или новина лагано ставите кактус у саксију и држите га на месту док остатак посуде пуните земљом. Не заливајте свеже пресађени кактус одмах јер му треба времена да се прилагоди новим условима. После отприлике недељу дана можете да наставите са редовним распоредом заливања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Икона Потврдила је заједница

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas