Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Одаберите праве БИЉКЕ за своју терасу: Ево које цвеће воли хлад, а које сунце

Када бирате биљке за ваш отворени простор, узмите у обзир следец́е савете

1710082268_Foto-Shutterstock-terasa-biljke.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Када бирате цвеће за балкон, требало би обратити пажњу на неколико важних ствари, будући да нису све биљке прикладне за сваки простор. Наиме, неко цвеће тражи више сунца, док друго боље успева у хладу.

Ако имате жељу да ваша тераса изгледа раскошно од пролећа до јесени, прилагодите биљке које садите положају у ком се она налази.

Цвеће које воли више сунца

Украсно, балконско цвеће углавном воли сунце, али би требало разликовати биљке које добро подносе сунце и оне којима је сунчева светлост неопходна да би живеле и цветале. Уколико је ваша тераса осунчана током већег дела дана, онда су за њу идеалне биљке попут петуније, мушкатле, пустињске руже и вербене.

Петуније су једно од најпопуларнијих и најзаступљенијих балконских цветница. Најбоље успевају на осунчаним местима која су заштићена од ветра. Одговарају им и делимично осенчена места. Захтевају редовно заливање, а боље ће цветати ако им редовно уклањате осушене латице.

Мушкатле су такође цвеће популарно за терасу, а једноставне су и прилагодљиве за гајење. Ако их чувате на адекватан начин у току зиме, могу опстати годинама. Воле директно сунце, топлоту и траже умерено заливање.

Пустињска ружа воли сунчана, топла места, а не прија јој хладнији ваздух, јер може да угрози њен опстанак. Ова биљка захтева редовно заливање, али тек када земља у саксији постане скроз сува.

Вербена је можда најзахвалнија за узгајање, јер је прилично отпорна, добро подноси високе температуре, чак и сушу, а не смета јој ни директно сунце. Заливање јој је потребно када се земља потпуно осуши. Ако желите да дуже цвета, крајем јула је обавезно орежите.

Биљке којима више пријају хладовина и балкони у сенци

Ако је током већег дела дана на вашој тераси хладовина, изаберите биљне врсте попут лепог јове, бегоније, фуксије и раскошног бршљана.

Лепи јова спада у веома популарне летње биљке, јер цвета током целе сезоне. Лак је за узгајање, тражи минималну негу, а не подноси директно сунце. Међутим, немојте га држати ни у дубоком хладу, јер ће престати да цвета. Њему највише одговарају балкони који су у сенци. Не би требало свакодневно да га заливате, већ сваки други дан.

Бегонија такође најбоље успева на сеновитим местима. Тражи редовно заливање, али је потребно пазити да вода не иде по листовима и цветовима, како не би дошло до развоја гљивичних болести. Ова биљка не воли промају, а ни хладан ваздух.

Фуксија је неправедно запостављено балконско цвеће које воли хлад. Красе је занимљиви и декоративни цветови, а њене стабљике достижу дужину од неколико метара и врло се брзо гранају и шире. Фуксија воли места која су осунчана само рано ујутру, потребно јој је мало светлости током дана. Веома је важно да је редовно заливате; земља у коју је засађена ова биљка никада не би требало да буде сува.

Бршљан је познат као шумска биљка, па је природно да воли сенку, као и много влаге, због чега га је лети потребно обилно заливати.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas