Oglas
· · Komentari: 0

Šta treba da uradite kako se KISELI KUPUS ne bi pokvario? Tri stvari ključne

Sada kiselimo kupus kako bismo tokom zime mogli da pripremamo razna jela od ovog povrća

1700133974_26560a3cbe5900db18cc5f6d18d698435b4c6845.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Od kiselog kupusa se prave neki od poznatih specijaliteta, kao što su sarme, podvarak... Već smo pisali kako možete da ga ukislelite na najjednostavniji način, ali smo takođe pisali i kako da ukiselite kupus za samo 48 sati. Danas vas savetujemo kako da se kiseli kupus ne pokavari, a za to je bitno da ispratite par koraka. 

Kada kiselite kupus bitno je da izaberete pravu posudu. Najpogodnije su glinene, drvene ili staklene posude, a ne preporučuje se upotreba metalnih ili plastičnih jer mogu da oksidiraju. Posude u kojima ćete kiseliti kupus moraju da budu suve i čiste, pa ih pre upotrebe isperite toplom vodom, sodom bikarbonom i sirćetom. Dobro ih osušite i pazite da posude nemaju pukotine ili ogrebotine. U očišćene posude poređajte kupus i prelijte rasolom tako da ga skroz pokrije. Pre nego što zatvorite posudu u kiseli kupus dodajte malo šećera ili meda, jer će ova dva sastojka pomoći u očuvanju kiselosti i poboljaće ukus kupusu.

Kako bi se kupus ukiselio i kako se ne bi pokvario bitno je da ga čuvate na dobrom mestu, a ova 3 uslova su posebno važna. 

Temperatura

Optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa je 0-5 stepeni Celzijusa. Na višim temperaturama kupus može da se previše ukiseli ili osuši. Na nižim temperaturama kupus može da se smrzne ili izgubi svojstva.

Osvetljenje

Kiseli kupus je bolje čuvati na tamnom mestu, jer svetlost može pokvariti njegovu boju i ukus. Ne čuvajte kupus na direktnoj sunčevoj svetlosti ili blizu izvora veštačke svetlosti.

Vlažnost

Kiselom kupusu je potrebna dovoljna količina vlage. Ne skladištite kupus na suvim ili provetrenim mestima. Takođe morate periodično da proveravate nivo slanog rastvora u posudama i dodajte ga ako je potrebno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas