· · Komentari: 0
SVETAC

Danas je CRVENO SLOVO, pravoslavni vernici slave Svetog cara Konstantina i njegovu majku caricu Jelenu: Ako se zovete JELENA ovo je važan praznik za vas, izgovorite OVE REČI ZA SREĆU

Pored toga što su danas i velike letnje Zadušnice, kada se svi vernici sećaju svojih mrtvih, u pravoslavnom kalendaru je ovaj 3. jun i crveno slovo

1685714001_konst_jelena-300x175-sveci-3-jun.jpg
Photo: spc

Pravoslavni vernici i SPC proslavljaju danas svetog cara Konstantina i njegovu majku caricu Jelenu, pa mnogi smatraju da je ovaj dan upravo jedan od najznačajnijih u godini za sve one žene koje se zovu upravo - Jelena. Pored toga što su danas i velike letnje Zadušnice, kada se svi vernici sećaju svojih mrtvih, u pravoslavnom kalendaru je ovaj 3. jun i crveno slovo. Car Konstantin i carica Jelena uvek se praznuju istog datuma, pa se danas samo poklopilo da i praznik mrtvih bude iste subote.

Konstantin je došao na presto i nasledio oca, i odmah se suočio sa tri velike borbe. Jednu protiv Maksencija, tiranina u Timu, drugu protiv Skita na Dunavi i treću protiv Vizantinaca.

Pred bitku sa Makcencijem, car je bio zabrinut i sumnjao je u svoj uspeh. Tada mu se u sred dana pojavio presjajan krst, sav okićen zvezdama i na krstu napisano: "Ovim pobeđuj". On je naredio da se iskuje jedan takav krst poput onoga na nebu, i njega su nosili ispred vojske.

Silom krsta, on je zadobio slavnu pobedu nad brojno nadmoćnim neprijateljem. Maksencije se udavio u reci Tibru. Odmah potom Konstantin je izdao znameniti Edikt u Milanu 313. godine, da prestanu gonjenja hrišćana.

Kada je pobedio Vizantince, sagradio je predivan grad na Bosforu, i nazvao ga Konstantinopolj. Nakon toga se razboleo i pao u postelju. Onda su mu se javili episkop Petar i Pavle i rekli mu da potraži episkopa Silvestera, koji će ga izlečiti od strašne bolesti. Tako je i bilo.

Sveta Jelena, blagočestiva majka careva je posetila Jerusalim i pronašla časni Krst gospodnji. Zatim je na Golgoti sagradila crkvu Vaskrsenja i još mnoge druge crkve po Svetoj Zemlji. Upokojila se u 80. godini, a car Konstantin ju je nadživeo tek deset godina, i preminuo je u 65. u Nikomidiji. Telo njegovo je sahranjeno u crkvi Svetih Apostola u Carigradu.

Danas se pomolite ovim svecima MOĆNIM REČIMA:

"Kresta tvojego obraz na nebesi vidjev, i jakože Pavel zvanije ne ot čelovjek prijem, vo carjeh apostol tvoj Gospodi, carstvujuščij grad v rucje tvojej položi: jegoće spasaj vsegda v mirje, molitvami Bogorodice, jedine čelovjekoljubče. Amin!"

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.