· · Komentari: 0

Šta treba da se uradi sa BOGOJAVLJENSKOM VODICOM od prošle godine? Ovo je ustaljeni običaj

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, posvećen uspomeni na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan

1674119419_shutterstock_1345538012.jpg
Foto: Shutterstock

Na ovaj praznik se u svim crkvama i hramovima osvećuje voda. Ta sveta vodica - Bogojavljenska, čuva se u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se u posebnim prilikama, za zdravlje i sreću - za razliku od vodice za krsnu slavu koja se potroši za pravljenje slavskog kolača ili one koja se sveti za Vaskrs i pije svakog jutra pomalo.

Pročitajte još: Ne izbegavajte druženja: Telo šalje signale kada se predoziramo "samoćom" - Društvene mreže ne mogu zameniti neposredne kontakte

Mnogi su u dilemi koliko mogu da čuvaju Bogojavljensku svetu vodicu i šta da rade sa prošlogodišnjom ukoliko je nisu potrošili.

Sveta vodica, naročito ona Bogojavljenska može se čuvati neograničeno vreme i koliko god da se čuva neće izgubiti svoja svojstva. U crkvenim knjigama nigde nije izričito naglašeno šta se radi sa starom vodicom. Neko u prošlogodišnju doda malo nove svete vodice i nastavi da je čuva, a vremenom se ustalio narodni običaj, da se stara sveta vodica, kad stigne nova, sipa u reku, u bunar ili u useve - tamo gde neće biti izložena gaženju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.