· · Komentari: 0

Crkva i njeni vernici danas obeležavaju PRENOS MOŠTIJU SVETOG IGNJATIJA BOGONOSCA: Izgovorite ove reči za izbavljenje od nevolja

Sveti Ignjatije Bogonosac bio je svetitelj iz 1. veka

1676025563_Ignatius_of_Antiochie_poss._by_Johann_Apakass_-17th_c._Pushkin_museum-.jpg
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca, svetitelja iz 1. veka. Glavno praznovanje ovog sveca je 2. januara, a danas crkva obeležava prenos njegovih časnih moštiju iz Rima, gde je umro mučeničkom smrću, u Antiohiju, gde je ranije bio arhijerej.

Sveti Ignjatije Bogonosac

Nazvan je Bogonosac zato što ga je, prema predanju, kao maloga, Isus držao u rukama.

Bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova i episkop u Antiohiji. Dok je bio na ovoj funkciji ulagao je mnogo truda i napora u širenju hrišćanstva. Prvi je uveo antifonski način pojanja u crkvi – pevanje sa dve pevnice tako da, kad pojanje na jednoj strani prestane, na drugoj počinje.

Ignjatije je još za života postao poznat kao sveti čovek. Vest o njemu i njegovom radu je stigla i do cara Trajana. Pozvao ga je u Rim kako bi bio proglašen za senatora, ali tek ako prinese žrtvu mnogobožačkim idolima. Ignjatije carev predlog nije prihvatio, a onda je bio okovan i bačen lavovima. Prema predanju, lavovi su ga rastrgli.

Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca smatra se danom kada se nikako ne rade teški poslovi.

Sveti Ignjatije se smatra zaštitnikom pravednika i onih koji stradaju zbog svojih ubeđenja i zato što su različiti od drugih.

Molitva

Veruje se da će pomoći svakom ko ga priziva u pomoć ovom molitvom:

"Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Ignjatije: Moli Hrista Boga da spase duše naše."

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.