Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
мама и беба

Две велике ИСТИНЕ о мами и беби после ПОРОЂАЈА

Др Бергман каже да не смемо да радимо против природе јер тиме дугорочно штетимо и беби и мајци.

1598949609_Depositphotos_65607039_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Нилс Бергман, шведски лекар који живи у Африци где предаје на Универзитету у Кејп Тауну радио је као лекарски надзорник и годишње је надгледао око осамнаест хиљада порођаја. Његово предавање с радионице "Проналажење истина о порођају" пренела је Цатхy Доуб, оснивачица организације БиртхWоркс Интернатионал, која се бави едукацијом медицинског особља о порођају.

Прочитајте још: Ко је ЖЕНА Здравка Кривокапића, човека који је послао Мила у ПРОШЛОСТ? Родила му је ПЕТОРО ДЕЦЕ, а ево како изгледа (ФОТО)

Фото: Пиxабаy

Др Бергман каже да не смемо да радимо против природе јер тиме дугорочно штетимо и беби и мајци. По његовом мишљењу ове две ствари су једине истине:

  1. Бебе и маме не треба раздвајати некон порођаја
  2. Мајка никад не сме бити сама након порођаја

Ове истине према Бергману су апсолутне и увек им треба тежити.

- Одвајање једноставно не сме да се догоди, и то је наука - каже он.

Прочитајте још: Улењили су се током РАСПУСТА? Имамо РЕЦЕПТ како деци вратити радне навике

Наравно, слаже се да постоје здравствене ситуације и компликације услед којих су мајка и беба због обостране добробити одвојене, али у већини случајева морају бити заједно.

Одвајање бебе доживљавају као токсични стрес.

- Нема доказа нити темеља да се мајка и дете раздвајају након порођаја - истиче др Бергманн. Беба је 100 посто зависи од мајке. Чак и једногодишње дете је деведесет девет посто зависно од мајке. Комуницирајте са бебом је темељ психолошког развоја.

Фото: Пиxабаy

Недостатак заштите и одрасле подршке дете доживљава у токсичном стресу и одвајање маме и бебе у свим случајевима представља токсични стрес.

Супротност томе је клоканска нега, а односи се на ношење ђетета, када су мајка и беба близу. Тада се производи окситоцин, хормон среће и љубави.

Прочитајте још: РОДИТЕЉИ, чули сте за МОНТЕСОРИ СИСТЕМ, али да ли знате ко је његов творац?

- Наша биологија је да се не одвајамо од мајке. Ни једна животиња не спава у одвојеном кревету. Само људи одвајају своје потомке од себе. То није природно, и то осећају и мајка и беба. Мајчина близина утиче апсолутно на сваки елемент бебе укључујући рад срца, апетит, отпуштање хормона и интензитет активности - истиче Бергман.

Како беба доживљава одвојеност од мајке?

Одвајање од мајке новорођенче доживљава као опасно по живот и то узрокује дисрегулацију телесне физиологије, рад срца, температуру, начин спавања, излучивање кортизола и слабљење имунитета. Одвајање узрокује и стрес и води производњи хормона стреса, кортизола.

Близина мајке утиче на сваки сегмент детета!

Др Бергман има став да прерано рођене бебе треба стално да буду уз мајку. Његова искуства показала су и да бебе које су одвојене од мајке лоше спавају и тешко успостављају циклус спавања.

Прочитајте још: Када дете ПСУЈЕ они се смеју, а када ДЕТЕ УЈЕДА праве ОВУ ГРЕШКУ

Зашто мајке не смеју да остану саме?

У првим недељама након порођаја, мајкама је важно пружити подршку, потпору, утеху, помоћ и сигурност. Бабица снижава кортизол, а отац утиче на повећање допамина (хормона угдности). То све омогућава мајци да се осећа сигурно и опуштено.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas