Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БАЛКОН

Ево одговора на НАЈТЕЖЕ ПИТАЊЕ: Како да КРАЉИЦУ ЗИМЕ сачувате за наредну годину

Циклама је још једно зимско цвеће које одолева ружном времену и чини живот лепшим.

1604566736_CIKLAMA.jpg
Фото: А. М.
Oglas

Циклама је вишегодишња биљка која, уз правилну негу, може дуго да улепшава балкон. Постоји 20 врста циклама и сигурно можете пронаћи ону која одговара вашем врту или балкону.

Прочитајте још: УШУШКАЈТЕ кактусе и урадите још неколико ствари како би БИЉКЕ ПРЕЖИВЕЛЕ ЗИМУ

Циклама воли прохладно време и влажну земљу. То значи да не воли мраз и натопљену земљу. Пошто постоји доста врста циклама и многе могу да презиме напољу, али су неке и собне биљке, добро се распитајте пре него што одаберете биљку.

Обешени листови
Ако се циклами зими "обесе" листови значи да јој је вруће.
Воли хладно време и влажну земљу, али не мраз и натопљену земљу!

Персијска циклама се, рецимо, гаји као собна биљка, а цвета онда када је то нама најпотребније - зими и у рано пролеће. Иако је собно цвеће, температура не сме да буде виша од 20 степени. Дакле, држите је што даље од грејних тела, али близу прозора, јер јој је светло неопходно. Идеално место за цикламу је застакљена тераса.

Прочитајте још: ВИНТИЏ цвеће: ШИМИРЕЗЛА је жбун који се не предаје ни у касну ЈЕСЕН

Савршена за прозорску даску у мрачним зимским данима Фото: Пиксабеј

Како сачувати цикламу за наредну годину?

Ово је најтежи проблем већине баштована-аматера. Први корак је да се испоштује њен биолошки сат, па када прецвета треба знати да улази у период мировања. Преместите је у хладнију просторију, смањите заливање на највише једном недељно. Пустите да се осуше листови.

Без панике, нека се осуше сви листови!

После месец дана је заливајте два пута месечно. До лета ће потпуно нестати надземни део биљке. Тада се циклама сели на тамно и суво место, далеко од сунца. У таквим условима мора да проведе најмање месец дана. У том периоду се не залива.

Прочитајте још: НИКО јој НИШТА НЕ МОЖЕ, јача је од ЗИМЕ! Засадите је и ЗАБОРАВИТЕ!

У августу извадите гомољ из саксије. Лепо га очистите и поново посадите у исту саксију (претходно опрану) свежу земљу пуну тресета и хумуса. Почните са умереним заливањем. Када се појаве први истови почните са прехраном.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas